четвер, 31 березня 2011 р.

Міністру закордонних справ України К.ГРИЩЕНКУ

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановний Костянтине Івановичу!

Ми, члени Громадської Ради при Міністерстві закордонних справ України (далі – ГР), привертаємо Вашу увагу до безпрецедентної в історії незалежної України ситуації, яка склалася навколо створення нової ГР згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» №996 від 3 листопада 2010 року.

Так, протягом підготовки першого засідання ГР та безпосередньо під час самого засідання було допущено низку заздалегідь спланованих, свідомих та суттєвих порушень, які унеможливили ухвалення учасниками засідання жодних легітимних рішень і, по суті, призвели до його зриву, а також рейдерського захоплення бренду «Громадська Рада при МЗС України».

Зокрема, по-перше, установчими зборами ГР було ухвалено рішення провести перше засідання ГР 21 лютого 2011 року. Однак, без погодження з ГР, її засідання було перенесене.

Внаслідок цього, велика кількість членів ГР не були поінформовані про нову дату її засідання – 28 березня 2011 року – і не змогли взяти участь у ньому.

Думки окремих членів ГР під час підготовки проекту Положення про Громадську Раду не враховувалися і не знайшли свого відображення в остаточній редакції документа.




По-друге, із самого початку цього засідання у президії перебував член ГР п. О.Корман, який без будь-яких законних підстав намагався головувати на засіданні Ради. На зауваження членів ГР, які запропонували йому переміститися до зали, зазначена особа не реагувала.

П.О. Корман, самочинно захопивши крісло головуючого, намагався і далі проводити засідання ГР, навіть не затвердивши його порядку денного.

По-третє, рішення щодо обрання голови ГР та затвердження Положення про ГР були ухвалені за відсутності кворуму, необхідного для легітимності такого рішення.
Відповідно до Типового положення про Громадську Раду, затвердженого згаданою Постановою КМУ, «засідання громадської ради є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів».
На засіданні 28 березня 2011 року було зареєстровано 100 із 165 членів ГР. Однак внаслідок протесту проти згаданих та інших численних порушень при організації та під час проведення засідання ГР, 31 член ГР вийшли із зали та заявили про свою неучасть у подальшій роботі цієї ГР. Відповідно, такий розвиток подій призвів до відсутності кворуму (необхідна присутність 83 особи, натомість залишилося лише 69) під час обрання голови ГР та затвердження Положення про Громадську Раду при МЗС України.

Крім того, заслуговують на Вашу увагу також ще декілька обставин, а саме: частина членів ГР є представниками різних територіальних структурних підрозділів однієї громадської організації, більшість з яких пов’язані з Посольством Божим пастора Аделаджі. А п. О.Корман є пастором цієї секти.

До складу нової ГР увійшло багато представників непрофільних організацій, що аж ніяк не причетні до проблем зовнішньої політики та безпеки, до МЗС України і не мають бодай якогось досвіду діяльності у цій сфері.

Багаторічний досвід роботи попередньої Громадської ради при МЗС дає підстави стверджувати, що нинішня рада у такому складі навряд чи в змозі виконувати функції консультативно-дорадчого органу при МЗС України, що передбачено відповідним положенням про Громадську раду.

Утворення ГР саме у такому складі дискредитує саму ідею контролю громадськості за діяльністю органів виконавчої влади і завдає серйозної шкоди репутації України на міжнародній арені.

У зв’язку з вищевикладеним, вважаємо, що перше засідання ГР є таким, що не відбулося, жодних легітимних рішень на ньому ухвалено не було, і вимагаємо оприлюднити відповідне повідомлення на сайті МЗС.

Шановний Костянтине Івановичу!

На нашу думку, ця прикра ситуація заслуговує на Ваші особисті зусилля, спрямовані на її термінове виправлення. Просимо Вас особисто зустрітися із членами ГР, які підписали цього листа, у зручний для Вас час та залучити нас до розгляду цього звернення.

Сподіваємося на Ваше розуміння, вчасне реагування на це звернення і подальшу плідну співпрацю, спрямовану на утвердження позитивного іміджу країни на міжнародній арені, а також забезпечення реалізації зовнішньої політики України згідно з чинним українським законодавством, європейськими нормами і стандартами, а також загальновизнаними принципами міжнародного права.

Контактна особа: І.Жданов, тел. 0507108925, і-мейл: 1967zhd@ukr.net

З повагою

Члени Громадської Ради при МЗС України:

1. Жданов І.О., Аналітичний центр «Відкрита політика»

2. Пашков М.Ю., Український центр економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова

3. Марієн І.С., Всеукраїнська громадська організація «Комітет конституційно-правового контролю України»

4. Бекешкіна І.Е., Благодійний фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

5. Томенчук Р.Б., Громадська організація «Інститут системного аналізу громадянського суспільства «Мегаполіс»

6. Король А.В., Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Демократичний альянс»

7. Мірошник Я.Л., Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю»

8. Єскіна О.О., Союз підприємств української годинникової промисловості – виробників та постачальників годинників

9. Кошовий С.А., Всеукраїнська громадська організація «Спілка громадських організацій України «Народна рада»

10. Буденко В.Є., Міжнародна дипломатична місія « європейська Україна»

11. Самофалов В.Б., Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація економістів-міжнародників»

12. Кокошинський О.А., Атлантична рада України

13. Гречанінов В.О., Всеукраїнське громадське об’єднання “Громадська Ліга Україна-НАТО»

14. Джердж С.Ф., Всеукраїнська громадська організація «Демократична дія»

15. Кудіна Л.І., Громадська організація «Молодіжна Альтернатива»

16. Матійчик Я.П., Громадська організація «група стратегічних та безпекових студій»

17. Хорольський Р.М., Міжнародна громадська організація «Рада Свободи»

18. Борода М., Міжнародний центр перспективних досліджень

19. Климпуш-Цинцадзе І.О., Фонд «Відкрий Україну»

20. Мельничук О.В., Українська Асоціація сприяння міжнародному культурному співробітництву

21. Бугайова Г.С., Міжнародна громадська організація «Міжнародна Академія Козацтва»

22. Аулова Н.М., Асоціація твердосплавних підприємств України

23. Богданович А.Я., Благодійна організація «Благодійний фонд «101»

24. Рогальов О.Є., Громадська організація «Молодіжний рух «Студентський патруль України»

25. Єрмольченко Г.В., Громадська організація «клуб історичної реконструкції «Київські аристократи»

26. Коваленко В.М., Міжрегіональна спілка представників середнього бізнесу

27. Тищенко Ю.А., Український незалежний центр політичних досліджень

28. Айвазовська О.П., Громадянська організація «Опора»

29. Якушик В.М., Інститут політичного аналізу і міжнародних досліджень

Немає коментарів:

Дописати коментар