суботу, 16 квітня 2011 р.

Призначення відповідального за злочин

   19 квітня суд  у справі за замахом на життя головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва  виходить на фінішну пряму. Втім,  за словами самого постраждалого, після 9 місяців судових  засідань, розгляд справи додав йому  ще більше сумнівів стосовно того, чи на лаві підсудних справді таки опинилися його кривдники.

   Ще на початку судового засідання Дем’янів мав обґрунтовані претензії з приводу добросовісної роботи слідства. Постраждалий так  нічого і  не дізнався про знаряддя злочину. Яким це "тупим предметом" (битою, обрізком арматури чи металевої труби) зловмисники проламали йому череп та перебили ногу? Міліція не залучала  журналіста і до таких слідчих дій як  відтворення ситуації на місці події, очна ставка, а процедуру "впізнання" було взагалі сфальсифіковано. Слідчі також не побажали після зняття гіпсу з потерпілого провести судмедекспертизу знаку, залишеного на тілі від удару якимось предметом, що прорізав шкіряну куртку та светр. Можливо саме цим предметом було проламано журналісту череп та перебито ногу. Окрім всього іншого, міліція  об’єднала справу, що стосується бандитського нападу на Дем’яніва, в одне провадження із  ще двома справами, де фігурують  хуліганські мотиви. Таким чином громадськості дали зрозуміти, що справа за замахом на головного редактора  є нічим іншим, як намаганням зловмисників заволодіти  мобільним телефоном, хоча ні мобільного телефона, ні будь-яких інших речей злочинці навіть не намагалися у постраждалого вкрасти. Їхньою ціллю був непоступливий редактор незалежної газети. Ретельно не було вивчено умисел підозрюваних у нападі, недостатньо уваги приділено достеменній перевірці версій, пов’язаних із професійною діяльністю журналіста.


   Сумніви потерпілого посилилися і в ході судового розслідування. Два підозрювані у замаху на життя редактора, після явки з повинною, заявили у суді, що їхні свідчення про вчинення замаху на життя Дем’яніва є неправдивими, і що справа є сфабрикованою міліцією на досудовому слідстві. Зізнання, як зазначили підозрювані, вони зробили під тиском. А тепер  один з підозрюваних «чомусь»  вирішив повністю визнати свою вину, інший її надалі заперечує. Та найголовніше, як наголошує Дем’янів, свідчення підозрюваних не відповідають фактичним обставинам вчинення злочину, які журналіст добре пам’ятає.  Йдеться про доказові деталі, які чомусь не враховує суддя, хто і з якого боку наносив перші удари, «відсутність» знаряддя вчинення злочину та його мотивів. «За таких умов я в жодному разі не можу погодитися з обвинувальним висновком і визнати підозрюваних винними»,- заявив Дем’янів. То ж зважаючи на всі ці обставини він звернувся 11 квітня до суду  із клопотанням ­­- відправити справу на повторне досудове слідство, однак суд знову відхилив клопотання.
     За словами Дем’яніва, він ще в ході першого судового засідання заявив, що не має до підозрюваних претензій, оскільки не впізнав і не міг впізнати кривдників, бо в присмерках бачив лише їхні силуети.  Тепер, оцінюючи ситуацію, що склалася в судовому розслідуванні, журналіст зробив висновок, що  судове  слідство, фактично йде у фарватері міліцейського розслідування - поверхово та не об’єктивно,  на догоду прокурорського державного обвинувачення.    
«У Коломийському міськрайонному суді 19 квітня заплановано дебати й вирок, але вже тепер можна з впевненістю сказати, що злочин не буде розкрито і постраждають люди, чию вину не доведено. У  мене й далі залишається підозра, що замість злочинців Феміда підсовує  безправних «цапів-відбувайлів», щоб усе списати на злощасну «хуліганку», а замах на моє життя було вчинено через професійну діяльність», - заявив Василь Дем’янів. За його словами, «якщо підозрюваних  визнають винними, то я писатиму апеляцію на вирок, бо коли страждають невинні люди, це не просто злочин, це великий гріх», - зазначає  редактор «Коломийського вісника».
     Комітет захисту українських журналістів уважно стежить за перебігом справи, пов’язаної із замахом на життя журналіста  Дем’яніва  і неодноразово  висловлював сподівання, що суд покарає як замовників, так і виконавців цього тяжкого злочину. Втім, ситуація, що склалася, не додає нам упевненості в цьому. То ж КЗУЖ вимагає  від   суду прислухатися до аргументів постраждалого та громадської думки і виокремити справу стосовно жорстокого побиття журналіста в окреме провадження, відправивши її на повторне досудове слідство.  КЗУЖ  залишає за собою право вдатися до акцій протесту, у разі подальшого ігнорування усіх обставин, пов’язаних із замахом на життя нашого колеги Василя Демяніва.

Довідка:  Як уже повідомлялося   КЗУЖ раніше, 23 березня 2010 р. в місті Коломия Івано-Франківської області було здійснено замах на життя редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва. Злочинці  проламали журналісту череп, поламали ногу, що  призвело до інвалідності.  Лише  за  збігом обставин журналіст залишився живим.

Немає коментарів:

Дописати коментар