вівторок, 19 квітня 2011 р.

Звернення до правозахисників Тернополя та всієї України.

Шановні правозахисники, громадські активісти, випускники програми «Розуміємо права людини»!
26 червня – «Міжнародний день проти катувань».
Міжнародна Амністія в Україні, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, а також громадські організації, що приєднаються, в рамках безстрокової Міжнародної кампанії проти катувань планують провести Всеукраїнську акцію проти катувань.
Катування – це одне із брутальніших порушень прав людини, яке засуджується всіма міжнародними угодами з прав людини.
Загальна декларація прав людини в 5 статті зазначає: «Ніхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність поводження і покарання.»


            Стаття 7 Міжнародного пакту про громадські і політичні права зобов’язує: «Нікого не може бути піддано катуванню чи жорстокому, нелюдському або принижуючому гідність поводженню чи покаранню.»
            Стаття 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод безальтернативно забороняє катування і констатує: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.» 
            Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання в 2 статті наголошує: «Кожна держава-учасниця вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для запобігання актам катувань на будь якій території під її юрисдикцією». Також «жодні виключні обставини, якими б вони не були, стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь – який інший надзвичайний стан не можуть бути виправданням катувань.»
            Усі  вище перелічені міжнародні договори ратифіковані Україною і відповідно до статті 9 Конституції України являються частиною національного законодавства.
            Цілком логічно, що в статті 29  Конституції, Україна декларує, що «Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.»
            Проте всім нам добре відомо, що, незважаючи на те, що в Україні, як і багатьох країнах світу катування визнане злочином, тортури людей в підрозділах міліції та інших місцях несвободи має масовий, системний і латентний характер.
            26 червня  свідомі люди в усьому світі об’єднуються навколо цієї проблеми, оскільки розуміють, що тільки масові і публічні громадські заходи, особливо, які відбуваються в тих країнах, де  катування людей є не поодинокими випадками, а системним явищем, наймасштабніше поширення інформації про випадки катувань і широкий суспільний міжнародний резонанс у зв’язку з цією проблемою здатні вплинути  на політиків і державних службовців, аби припинити акти незаконного насилля над людьми.
            В Україні ми плануємо влаштувати вуличні акції «Проти катувань» в якомога ширшому діапазоні – в обласних і районних центрах, а також в столиці люди мають дізнатися, що суспільство висловлює рішучу нетерпимість до будь якої форми насильства над людьми.
            Пропонуємо створити в обласних і районних центрах координаційні ради щодо проведення вуличної акції, присвяченої Міжнародному дню проти катувань.
            Пропонуємо повідомити про Ваше бажання прийняти участь у координуванні, підготовці і проведенні вуличних заходів.
            Після визначення координаторів і організаторів заходу в регіонах і на місцях, ми запропонуємо вам концепцію і план дій щодо проведення вуличної акції.
            Заявки про бажання приєднатися до акції громадських організацій, а також громадських активістів, які бажають прийняти участь у підготовці і проведенні акції просимо надсилати за електронною адресою: svoboda.andrey@gmail.com. Контактний телефон- (093)985-25-74
Координатор акції Андрій Діденко.

Немає коментарів:

Дописати коментар