неділю, 24 квітня 2011 р.

Аби посвятити паску, тернополяни долають двісті кілометрів

Віталій Романів (36 р.) переїхав до Канади 5 років тому. Чоловік за контрактом працює на м’ясокомбінаті Lakeside Parkers. Через два роки він забрав до себе дружину Любов (35 р.) та 13-річну доньку Діанку, а 10 місяців тому в родині з’явилась ще й донечка Ангелінка.
– Молодша донька народилась вже в Канаді, старша навчається в католицькій школі St.Joseph’s Collegiate, – розповіла пані Любов. – Діти ніби адаптовані до Канади. Та й ми намагаємось все зробити так, щоб вони не відчували, що живуть на чужині. Скажімо, на свята самі печемо пасочки, розмальовуємо крашанки, закопчуємо м’ясо, шинки, ковбаси, які виготовляємо самі.


Зараз родина мешкає у місті Брукс, що у провінції Альберта. Щоб посвятити великодні кошики, їм щоразу доводиться долати 200 км до містечка Калгарі. До церкви з’їжджається чимало людей з різних куточків провінції Альберти. Великдень Романіви святкують разом з іншими українцями, яких у Канаді чимало.
– Нас дуже вразило найбільше у світі пасхальне яйце, яке ми побачили в містечку Вігревілл, що на сході від Едмонтона, – розповіла пані Любов. – Живуть у цій місцині переважно етнічні українці. Вони і створили таке диво. Писанка важить 2270 кг, завдовжки 8 м, а завширшки – 5 м. Яйце зроблене… з уламків літаків! Воно обертається за вітром, як гігантський флюгер, і писанку добре видно вже за багато кілометрів.
Головним пасхальним персонажем в Канаді є кролик, який приносить яйця. Цю традицію канадці запозичили в Європі ще у 18-му столітті.
– Що стосується традицій пасхального столу в Канаді, то кожна національність підтримується своїх звичаїв, – розповідають канадські тернополяни. – Однак до Пасхи в Канаді починають готуватися задовго до самого свята, відзначають всенародно і дуже красиво. І найголовніший атрибут – солодощі у формі яєць.
Ірина Белякова“20 хвилин”

Немає коментарів:

Дописати коментар