понеділок, 11 квітня 2011 р.

У Тернополі генплан може побачити кожен

Мешканці Тернополя мають помітно кращі можливості для ознайомлення з генеральним планом міста у порівнянні з жителями інших областей України.
Це стало відомо під час обговорення відкритості генеральних планів міст України, яке проходило в четвер, 7-го квітня в прес-центрі Український народний дім «Перемога».
За словами Уляни АНДРІЙЧУК, міська рада Тернополя має генеральний плану міста у двох копіях. Одна з них із грифом “Для службового користування” (що, однак, суперечить законам України “Про інформацію” та “Про регулювання містобудівної діяльності”). Друга - у вільному доступі, проте вона не містить топографічної підоснови. Прихильники втаємничення генеральних планів вважають, що топографічні дані можуть бути використані умовним супротивником під час військових дій.
Такий стан речей видається дещо дивним, - каже Володимир ЩЕРБАЧЕНКО, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), з ініціативи якого було проведено обговорення. - Адже Україна ще у 1992 році підписувала міжнародну угоду «Про відкрите небо», згідно з якою над територією України вільно можуть літати інспекційні літаки як НАТО, так і Росії й проводити аерофотозйомки місцевості з метою контролю над кількістю та розташуванням озброєнь Української армії.
Щодо наведених даних у звіті – інформація стосувалась періоду 2009 року. З того часу і Генплан прийняли і проходило його обговорення публічно. І за словами Уляни Андрійчук : «Наразі документ є доступним і відкритим для громадських обговорень. У минулому році перед його затвердженням пройшли громадські слухання та обговорення».
Ще цікавіша історія вийшла з генпланом Чорткова. Як повідомив депутат Чортківської міськради Олег Танасів, місто, де він проживає, досі розвивається за генпланом 1974 р. Адже документ, котрий ухвалили торік, оскаржила прокуратура з подачі активістів ЕГО “Зелений світ”.
— Ми навіть не можемо отримати інформацію про розташування зелених зон у місті, — розповідає він. — Адже, якщо буде така карта, влада не зможе віддавати ті території під забудову. У чітких правилах гри, як ми пересвідчилися, мерія не зацікавлена. Тобто проблема є.




* * *
Під час громадського обговорення, в якому взяли участь жителі Тернопільської області, представники місцевої влади й громадські активісти, СЦГІ презентував результати моніторингового дослідження доступності для громадян генеральних планів міст України. Дослідження проводилося в 196 містах України з населенням понад 25 000 жителів, а також у курортних міста з листопада 2009 року по січень 2011 року. За цей час СЦГІ надіслав офіційні запитів до рад цих міст із проханням надати копію картографічної складової генерального плану та інформацію про текстову частину документа.
Генеральний план населеного пункту - це найважливіший документ у сфері містобудування. Він затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки. Відповідно до Конституції України, органи місцевого самоврядування представляють відповідну територіальну громаду, а відтак мають здійснюють свої функції від її імені та виключно в її інтересах.
Логічно, що генеральні плани повинні бути доведені до відома територіальної громади, аби громадяни, безпосередні власники містобудівної документації, могли зробити висновки, наскільки доцільно, економно та ефективно рада діє в її інтересах, - каже співавторка моніторингового звіту Олександра МАТВІЙЧУК..
Проте жодне з охоплених моніторингом міст не запропонувало для ознайомлення якісну та повноцінну копію генерального плану або його картографічної складової.
•5 із 196 міст (Калуш, Моршин, Хмільник, Щолкіне, Южноукраїнськ) надіслали копії лише основних креслень власних генеральних планів.
•115 із 196 рад міських населених пунктів офіційно або в інший, переважно неправовий спосіб відмовили в доступі до генеральних планів
•49 із 196 міських рад, тобто 25% охоплених моніторингом населених пунктів, або взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять фактичних відповідей на поставлені запитання. Подібні відповіді організатори дослідження розцінили як фактичну відмову в доступі до запитуваної містобудівної документації.

Основною причиною відмов у доступі до генеральних планів міські ради назвали наявність на них грифів – «ДСК» (для службового користування) та/або «Таємно». Про це офіційно повідомили ради 82 міст і селищ міського типу. Слід вказати, що застосування грифу «ДСК» суперечить Конституції України і є незаконним.
Серед інших популярних відмов, якими користуються органи місцевого самоврядування, вказувалися наступні:
•відсутність технічних можливостей для копіювання карт,
•їх великий обсяг,
•зношеність генеральних планів,
•відсутність коштів у міської ради,
•не передбачення відповідних витрат у міському бюджеті тощо.
Всі ці відмови також є незаконними.
Варто зауважити, що багато міст України, переважно обласні центри, практикують розміщення частини карт і планів, а часом і пояснювальних записок до генпланів, на сайтах міських рад. Однак зображення картографічних матеріалів на більшості веб-сайтів є недостатньо якісними і не дає можливості повноцінного прочитання карт. Крім цього, розміщення частини матеріалів генеральних планів у мережі Інтернет не підміняє обов’язку міських і селищних рад надавати відповіді на запит поштовим листом.
За останні півтора року Східноукраїнський центр громадських ініціатив надіслав інформаційні запити щодо досліджуваної проблеми до 26 управлінь СБУ, 18 проектувальних інститутів і до профільних міністерств, .- розповідає голова СЦГІ Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. - Крім того, було надіслано скарги до 147 міських, районних, міжрайонних та обласних прокуратур на дії міських рад, які незаконно відмовили СЦГІ в доступі до містобудівної документації. З відповідей на ці листи видно, що більшість посадових осіб вважають практику засекречення генпланів такою, що не суперечить законам України.
Ситуація стає ще загрозливішою, коли звернути увагу на вже ухвалений Верховною Радою України закон «Про регулювання містобудівної діяльності». Відповідно до нього, генеральні плани й надалі залишаться частково втаємниченими. При цьому новий закон не визначає, наскільки великою має бути втаємничена частина та яка інформація буде до неї включена. Така ситуація спрощує хід уже наявних корупційних схем і дає можливості для розробки нових.
Саме тому ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України провести широкі публічні обговорення цього питання, .- продовжує пан Володимир. - Результати цих консультацій Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ має взяти до уваги при перегляді свого рішення щодо того, доступ до яких видів інформації генеральних планів міст необхідно обмежити
Довідка:
Підготовку Генплану-2010 в Тернополі почали у 2007 р. Уклали договір про розробку проекту із Київським державним інститутом “ДІПРОМІСТО” .
- На відміну від Генплану-1980, в основі розвитку Тернополя — ідея розвитку міських структур у західному і північно-західному напрямках.
- Генплан-2010 передбачає земельні ділянки під садибну та котеджну забудову. У Центрі виділили історико-архітектурну зону, де зводити висотки не можна. Також там запланували реконструкцію забудови та винесення промислово-комунальних об’єктів. Документ передбачає і вирішення транспортних питань.

Немає коментарів:

Дописати коментар