середу, 8 червня 2011 р.

"eGover 2011, Естонія–Україна". Між е-врядуванням і корупцією.

Агентство з розвитку підприємництва Естонії в Україні, Посольство Естонської Республіки в Україні, Міністерство економіки і комунікацій Естонії спільно з Державним агентством науки, інновацій та інформатизації України провели міжнародну конференцію з інфотехнологій та електронного управління "eGover 2011, ЕстоніяУкраїна".
Конференція проводилась з метою обміну досвідом використання сучасних інформаційних технологій у державному управлінні і автоматизації доступу громадян до інформації про прийняття рішень у державних органах влади.

Під час свого вступного слова міністр економіки і комунікації Естонії Юхан Партс зазначив: «В Естонії давно прийшли до розуміння, що цінність будь-якого IT-проекту тим вища, чим більша користь від його практичного застосування.»
На конференції були презентовані унікальні естонські інформаційні технології, що вже успішно втіленні в життя. Зокрема, Стен Тамківі в прямому включенні по телемосту розповів про історію успіху впровадження Skype в середовищі естонського е-урядування.
Детальний аналіз історії та технічних і законодавчих питань електронного управління Естонії здійснив консул міністерства економіки та комунікації Естонії Майт Хейдельберг.
В той же час в Україні, незважаючи на прийнятий Закон “Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2015 рік” існує чимало проблем в розвитку інформаційного суспільства, так і електронного урядування зокрема. Як зазначив голова постійної комісії Тернопільської міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності Богдан Попадин «у самому тексті розпорядженні Кабінету Міністрів від 13 грудня 2010 року №2250-р «про схвалення Концепції розвитку електронного врядування в Україні визначено низку проблем котрі заважають впроваджувати електронне врядування. І хоча в Концепції зазначено що проблеми мають міжвідомчий та міжрегіональний характер, секційні обговорення засвідчили, що однією з найбільших перешкод до впровадження концепції є відсутність політичної волі керівництва країни.» На відміну від Естонії, де високопоставлені чиновники пішли на зустріч пропозиції громадянського суспільства (як зауважимв Майт Хейльдерберг: «міністри товстих книг не читають, їм потрібно три слайди») і тепер в Естонії без проблем можна розрахуватися за паркування автомобіля за допомогою мобільного. Таким же чином можна придбати квиток у громадському транспорті. Вперше в світі голосування на виборах через Інтернет відбулося саме в Естонії у 2005 році. А вже у 2011 році естонські напрацювання стали предметом зацікавлення Європейського Союзу. З урахуванням новітніх інфотехнологій запроваджено медичний консультаційний телефон, мобільне опозиціонування дозволяє використовувати дані: і в сільському господарстві, і в держбезпеці, і в нових медіа.
Представник фірми Helmes Алан Розенберг заувачив під час виступу, що запроваджена система iNext для зменшення черг і «часопроводження» у них при перетині кордону не вирішила повністю існуючу проблему, але суттєво покращила ситуацію. Розповіли естонські гості про початки впровадження електронного врядування із податкової служби. Тепер подання декларації в Естонії відбувається за лічені хвилини у зручному для громадян місці. В електронному форматі існують держрегістри: реєстр підприємств, автомобілів та судових виконавців. Аналогічна ситуація з реєстрацією і депозитаріями фінансових інструментів, реєстра другого і третього рівня пенсійного страхування тощо. Викликало зацікавлення в Україні інформація про електронні школи. В Естонії більше як 800 шкіл користуються системою за невелику плату. Дирекції обирають «е-школу» цілком свідомо й добровільно. Адже для них вона зручна та економна за часом. За допомогою цієї платформи педагоги спілкуються між собою та з батьками, учні одержують домашнє завдання, дізнаються оцінки та багато іншого, маючи лише доступ до Інтернет.

Як відзначили українські учасники конференції, естонські гості у своїх доповідях та виступах на круглих столах постійно наголошували. Що електронне врядування в цій країні орієнтоване передусім на громадян. Саме воно є каталізатором успішності економічних реформ, дозволяє ефективніше використовувати ресурси та робить процеси у державі прозорішими, допомагає подолати корупцію. І на переконання українських учасників конференції саме питання антикорупційності технологій є загрозою є перешкодою для впровадження електронного врядування. Володимир Гребьонкін зазначив: «В Україні не буде електронного врядування, про яке останнім часом все модніше говорити на найвищих ешелонах влади, найближчі десять, двадцять, тридцять років. Зараз я зробив невелику паузу, щоб подумати, і вирішив дописати: «якщо хочете, то його не буде ніколи». І свою публікацію у Фейсбуці він так і назвав «Українським чиновникам невигідне електронне врядування - воно викорінить корупцію».
Водночас конференція засвідчила про певні позитивні тенденції в Україні. Так під час заходу підписано меморандум щодо спільного впровадження у Миколаєві так званої «е-школи». Таке впровадження зможе досягти європейських стандартів та подолання інформаційної нерівності. Є напрацювання в різних регіонах України з інших аспектів електронного врядування, попри все розвивається власні Інтернет технології. Як зазначив ще один учасник конференції з української сторони Володимир Ханас: «Конференція була надзвичайно продуктивною і це розуміли естонські гості котрі шукають в Україні партнерів для спільних проектів: і в галузі інформаційних технологій, і серед громадських структур, і серед представників місцевого самоврядування. До вирішення даної проблематики є можливість залучати набагато більше людських та фінансових ресурсів як це здається на перший погляд. Для того щоб не помилятися – просто не потрібно нічого робити».
Антоніна Албул
P.S. Саме завдяки новітнім технологіям за перебігом окремих етапів конференції можна було слідкувати з будь-якої точки планети. Навіть відсутність вай-фаю! в клубі Кабінету міністрів України та будинку прийомів Президента України дозволяли учасникам за допомогою альтеративних технічних засобів транслювати перебіг заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар