середу, 10 серпня 2011 р.

Максим Черкашин проїхав тисячу кілометрів велосипедом

Тернополянин Максим Черкашин представляв наше місто у велопробігу, учасниками якого були 11 українців та 14 німців.
Учасники велопробігу стартували у німецькому місті Дрездені, а завершили змагання у бельгійській столиці - Брюсселі. Подорож тривала десять днів. 
Щодня намотували сотню кілометрів. Першого дня я був ледь живий, але потім звик до навантаження, - розповідає чоловік. – Їхали командою, тож ніхто не відставав.

Поля з вітряками і сонячними батареями
Мета проведення велопробігу — огляд тамтешнього виробництва та застосування альтернативних джерел енергії. Відтак учасники у рамках проекту “Велопробіг європартнерство-2011” мали можливість побачити на власні очі те, як Німеччина видобуває електроенергію за допомогою сили вітру та сонця.
 
- Вздовж доріг ми бачили величезні вітряки та сонячні батареї. Це роблять для того, щоб рідше використовувати атомні електростанції. Адже до 2050 року Німеччина хоче отримувати 60% всієї енергії з альтернативних джерел, - пояснює співрозмовник.
Тернопільщина сьогодні використовує лише 1% відновлювальної енергії. Тому, як вважає пан Черкашин, нам є чого навчатися.


Прикладом для наслідування тернополянин вважає також і розвиток у Тернополі інфраструктури для велотуризму.
Багато покажчиків на дорогах
Мандруючи селами та містами, тернополянин зауважив, що велосипедами на Заході активно користуються діти та дорослі, урядовці та офісні працівники.
- Ми зустрічали бабусь із рюкзаками, спальниками, які велосипедами мандрують країною, - сміється Максим. – Бачили також дівчат у спідницях та на підборах, які, сидячи за кермом ровера, поспішали на роботу в офіс. Там справжній бум на цей вид транспорту! 
Велосипедом можна добратися до будь-якого німецького міста. Там багато підказок, як потрапити у потрібний населений пункт. Адже є сучасні навігатори. А в містечках продають паперові карти із позначками велодоріг. 
- Скільки кілометрів до пункту призначення, а також де починається та завершується велодоріжка — вся ця інформація є на дорожніх знаках, - продовжує мандрівник. 
Велопарковки та кемпінги є всюди, де вони необхідні. Знайти місце для ночівлі та приготування їжі й іншого можна без проблем. 
- На кемпінгах можна прийняти гарячий душ. Це коштує лише 1 євро, - зауважує Максим. 
Чоловік каже, що велотуристи - невибагливі щодо комфорту. Тому цей вид туризму не потребує великих фінансових затрат, як, для прикладу, будівництво готелю. Тому, вважає співрозмовник, саме велоінфраструктуру варто активно розвивати у Тернополі. 
- Думаю, що замість чотиризіркових готелей можна збудувати кемпінги для велосипедистів, - розмірковує пан Черкашин. - Мер погодився із цим. Навіть розглядає можливість спорудити перший у селі Підгородньому - на базі пластового центру.

2 коментарі: