вівторок, 16 серпня 2011 р.

У Тернополі відбулася презентація сайту «Владометр»

У Тернополі відбулася презентація сайту «Владометр» - он-лайн ресурсу, що фіксує обіцянки українських політиків, а також зазначає, які обіцянки виконують політики, а які - ні. Відтак на цьому ресурсі можна знайти тих українських політиків, які найчастіше не дотримується свого слова.

Про це під час презентації розповів шеф-редактор «Владометру», журналіст, блогер Вахтанг Кіпіані. ( До речі ідею Владометру Вахтанг колись озвучував у «Козі»)
«Ключова проблема в державі – це безвідповідальність політиків. Суть " Владометру" – фіксація обіцянок українських політиків (від голови сільради – до президента) та моніторинг їх виконання. Ми намагаємося втримати політиків у руслі їх обіцянок. Політики всіх кольорів не виконують своїх обіцянок. Проект реалізується півроку. За цей час назбиралося – 2727 обіцянок від 140людей.», - розповів Вахтанг Кіпіані.
Він розповів, що обіцянки можуть вноситися і не редакторами сайту, а звичайними громадянами. «Наразі – 10% обіцянок власне таких, які вносять читачі, ми хочемо, щоб обіцянок від них було - 50%. Ми не в силах простежити всі обіцянки, особливо в районах», - зазначив журналіст.
Як розповів Вахтанг Кіпіані, на сайті є політики «святі» - ті, хто виконав обіцянку (одну або кілька), «балакуни» - хто обіцяв і не виконав, тут був також кандидат у мери Луганська від політичної партії «Фронт Змін» Ігор Ліскі, що пообіцяв в разі перемоги на виборахзабезпечити мешканців обласного центру безкоштовним безлімітним Інтернетом. Ця обіцянка, як і інші подібного штибу, мають позначку на сайті – «чудернацька обіцянка», і таких дивних обіцянок політики дають чимало. «новачки» - ті, хто тільки дав одну обіцянку (наприклад Д.Фірташ), «улюбленці публіки» - політики, обіцянки яких найбільше коментують. Наприклад, сьогодні серед лідерів міський голова Тернополя Сергій Надал,
За словами Вахтанга Кіпіані, цей ресурс може бути добрим помічником журналістам у написанні текстів, щодо того чи іншого політика, окремих обіцянок. «Владометр» буде цікавий громадським організаціям, і громадянам України при стеженні за тих чи іншим політиком.
«Часто політики, які йшли на вибори із соціальними програмами, на ділі - хапаються за прапори, за дні героїв. Люди повинні знати, що обіцяли політики, і що вони роблять. Важливо, щоб люди бачили, скільки той чи інший політик пообіцяв, і скільки виконав. Це особливо важливо тоді, як вони йтимуть на вибори, - зазначив шеф-редактор «Владометру». - Ми не вирішуємо проблеми, ми віддзеркалюємо їх».
Як запевнив В.Кіпіані, з осені цього рок, на сайті «Владометру» з’являться додаткові фічі, зокрема візуалізація у формі схем, графіків, карт. Зацікавила його також пропозиція рейтингування обіцянок. В.Кіпіані також відзначив роботу коаліції НУО, об*єднаної під загальним брендом «Твій місцевий депутат».
За матеріалами http://zaxid.net/ та твіттер-трансляції підготував Ігор Гусак

Немає коментарів:

Дописати коментар