понеділок, 3 жовтня 2011 р.

У Тернополі на 45% зросла квартплата.


Від сьогодні, 3 жовтня, у Тернополі почали діяти нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Відповідне рішення затвердили на засіданні виконавчого комітету міської ради.

.
– На сьогоднішній день діючий тариф у будинках з ліфтами 1,25 гривні (за квадратний метр житлової площі – ред.), а тепер цей тариф коштуватиме 1,32 гривні. В будинках без ліфту діючий тариф 1,02 гривні, а тепер він буде становити 1,27 гривні. Тобто, ріст не є по суті такий значний. Але, якщо врахувати загальну суму надходжень, яка буде поступати від жителів на підприємства, які є балансоутримувачами, то цих коштів буде достатньо, щоб проводити якісне обслуговування, – прокоментував міський голова Сергій Надал.

Тепер спробуємо перевести нововведення у зрозумілі для жителів міста цифри. Припустимо, Ви живете у двокімнатій квартирі орієнтовною площею 50 кв.м. Якщо ви житель місцевої висотки(як правило, 9-поверхівки), то для Вас квартплата буде становити 66 гривень(за старими тарифами – 62,5грн.). Якщо ж мешкаєте у типовій “хрущовці” , то сплатите  – 63,5 грн. (раніше – 51 грн.).  Але це ще не все. Також зросла плата за вивезення сміття. Якщо раніше мешканці платили 2,50 гривні, то тепер вартість становитиме 3 гривні 15 копійок в розрахунку на одного мешканця на місяць. Але це також ще не все. Раніше вартість вивезення сміття та плата за ліфт входили у квартплату. Тому сумарно комунальні платежі зростуть більше, ніж стверджують міські чиновники. Припустимо, що  у наведеному прикладі ”хрущовки” в двокімнатній квартирі мешкає троє осіб. До підвищення квартлати вони сплачували в середньому 51 грн. Після підвищення - 63,5грн.(квартплата) + 9,5(сміття) – 74 грн. Таким чином, маємо сумарне зростання вартості послуг в середньому на 45%. Практично на ті самі цифри вийдемо і в ситуації з ліфтами.  Вартість цих послуг зросла до 0,22 грн. за кв.м. житла. Таким чином, мешканець двокімнатної квартири в 9-поверховому будинку буде сплачувати – 66 грн.(кварплата)+9,5грн.(сміття)+11(ліфти) = 86,5грн.(проти 62,5грн. раніше). Це майже на 40% більше, ніж до теперішнього підвищення.

Головною причиною підняття тарифів на житлово-комунальні послуги керівництво міста  вважає збитковість ЖЕКів.
– В три рази зросла вартість матеріалів, на сто відсотків збільшилася вартість електроенергії і інші комплектуючі. Коштів, які сьогодні реально отримують ЖЕКи для того, щоб надавати послуги, реально не вистачає. На сьогоднішній день всі ЖЕКи, всі підприємства, які займаються обслуговуванням житлового фонду, і балансоутримувачі є збитковими. Збитки понад мільйон гривень. Тобто, ми змушені приймати якесь рішення: або ми збільшуємо плату і вони забезпечують надання якісних послуг для людей, або ми просто доходимо до повного розвалу у сфері обслуговування мешканців, – зауважує Сергій Надал.

Немає коментарів:

Дописати коментар