пʼятницю, 23 грудня 2011 р.

Гавел довів, що політика і мораль сумісні — ініціатива «Першого грудня»

Приклад Гавела нагадує про те, що демократія є нашою спільною спадщиною, яку маємо плекати та культивувати в житті на шляху до спільної Європи, — говорять представники національної інтелігенції, об’єднані в ініціативу «Першого грудня».
Відхід Вацлава Гавела повинен підкреслити в очах світу його великий урок доброти, порядності та безкорисного служіння народові, — йдеться у скорботному слові «Вінок Вацлаву Гавелу» ініціативи «Першого грудня», оприлюдненому у зв’язку із смертю відомого чеського громадсько-політичного діяча.
Представники національної інтелігенції пишуть: «Сумна звістка про відхід Президента Чехії Вацлава Гавела спонукає нас сказати слово, яке носилося в повітрі ще за його життя. Посткомуністичний період нашої історії тягне за собою смугу брудної політики. У багатьох людей в Україні складається хибне уявлення, що політика є брудною у самій своїй суті. І тут напрошується аргумент — приклад Вацлава Гавела».

Найважливіше для Гавела, — зазначають вони, — було позбутися стереотипу, насадженого комунізмом, застосування методів війни у всіх сферах, у тому числі в гуманітарній. «Президент Гавел з’єднав навколо себе інтелектуалів, які дотримуються демократичних та моральних принципів. Вони звичні розв’язувати завдання, уникаючи насильницьких методів. Це важче, зате надійніше в сенсі оздоровлення суспільства. З часом виявилося, що моральна політика дає і кращі економічні результати».
Вацлав Гавел, дисидент, який очолив демократичну Чехію після падіння комуністичного режиму, підтвердив християнську істину про силу, яка ховається в слабкості.
Представники ініціативи «Першого грудня», де є і учасники дисидентського руху, наголосили: «З часом люди переконуються, що та сила дає тривалі результати. Народ знову обирає демократичного Президента, який не уміє і не хоче себе поставити на королівський трон. Зате він твердий і непоступливий в обстоюванні моральних принципів, тихих, не афішованих, але твердих, як закон. Суспільство оздоровлюється і повертається до норми, закоріненої в національній традиції».
«Українцям Гавел — добрий, близький сусід, глибоко переконаний, що демократія є нашою спільною спадщиною, яку маємо плекати та культивувати в житті на шляху до спільної Європи», — наголошено у скорботному слові.
«В останньому поклоні складаємо Вацлаву Гавелу, Людині і Президентові, вінок пошани і вдячності за те, що ми були його сучасниками. Ми хочемо бути його наступниками», — зазначили моральні авторитети країни.
Нагадаємо, що створена в 20-ту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Немає коментарів:

Дописати коментар