суботу, 17 березня 2012 р.

Вибори 2012 виклик громадськості (проект заяви)

Проект
ЗАЯВА ГРОМАДЯНСЬКОЇ АСАМБЛЕЇ УКРАЇНИ ЩОДО ВИБОРІВ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ У 2012 РОЦІ
Парламентські вибори, які будуть проведені у 2012 році, багато в чому визначать суспільно-політичний вектор розвитку нашої держави. Зокрема українське суспільство та міжнародна спільнота отримають чітку відповідь: чи піде Україна шляхом демократії і засвідчить свою відданість демократичним цінностям – цінностям свободи та прав людини, чи вона остаточно поверне на шлях адміністративної, керованої демократії, коли за зовнішнім демократичним фасадом буде будуватися авторитарний режим азійського зразка.

Вибори народних депутатів України також матимуть вирішальне значення для встановлення формату її взаємин з іншими країнами та міжнародними організаціями, зокрема з Європейським Союзом.
Сьогодні наші європейські партнери дали нам відкрито зрозуміти, що майбутнє Угоди про Асоціацію та про Зону вільної торгівлі з ЄС залежить від того, чи будуть проведені чесні, прозорі, конкурентні та демократичні вибори в Україні. Такою ж мірою від парламентських виборів 2012 року залежить збереження відносин стратегічного партнерства із Сполученими Штатами Америки.
Таким чином, нині діюча влада, політична опозиція та громадянське суспільство постали перед потужними викликами і повинні здати серйозні іспити.
Діюча влада на чолі із Президентом України Віктором Януковичем у ході проведення виборів повинна зосередитися на забезпеченні рівності прав усіх суб’єктів виборчого процесу, зробити все можливе, аби політичні сили і політики, незалежно від того, де вони знаходяться – при владі чи в опозиції – мали рівні права і можливості на цих парламентських перегонах.
Нинішня влада повинна довести, що вона готова відмовитися від застосування адміністративного ресурсу та буде протидіяти спробам фальсифікації виборів, застосуванню брудних технологій, підкупу наших громадян.
Лише таким чином вона зможе пройти іспит на демократичність, довести не лише словом, а й конкретними вчинками, що вона поділяє демократичні європейські цінності.
Разом з тим, ми переконані, що легітимність парламентських виборів 2012 року буде поставлена під сумнів, якщо в них не візьмуть участь українські політв’язні – лідери політичної опозиції – Юлія Тимошенко та Юрій Луценко. Ми закликаємо до їх термінового звільнення.
Проходячи свій іспит, опозиційні сили мають переконати суспільство, що вони здатні не лише опонувати нині діючій владі, а є її реальною демократичною альтернативою, що опозиція готова до кардинально іншого типу урядування – прозорого, демократичного, із залученням громадськості до державних справ.
Українське суспільство очікує, що опозиційні політики готові до чесної та конкурентної виборчої боротьби з представниками влади або іншими кандидатами. При цьому, ми категорично проти монополізації опозиційного бренду.
Ми закликаємо усі політичні партії до прозорого та відкритого формування власних партійних списків та висування кандидатів по мажоритарних виборчих округах, у тому числі на основі праймеріз.
Громадянське суспільство також має скласти власний іспит на зрілість, довести, що воно перетворилося на потужну силу, яка може впливати на суспільно-політичні процеси у державі.
Громадянська асамблея України не буде брати безпосередню участь у парламентських виборах, але ми з розумінням ставитемося до тих громадських організацій, які будуть підтримувати власних кандидатів на виборах народних депутатів, або до тих демократичних політичних сил, які включать найкращих представників громадянського суспільства до своїх виборчих списків.
Водночас, розуміючи роль громадських організацій, ми вважаємо, що одним із наших головних завдань є сприяння тому, щоб вибори були чесними і прозорими – шляхом ініціювання змін до законодавства, проведення коротко- та довготермінового спостереження за виборчою кампанією, аналізу політичних процесів в країні.
 Ми готові координувати свою діяльність з усіма політичними силами та кандидатами, які дійсно виступають за проведення чесних, прозорих та демократичних виборів в Україні, зокрема у питаннях моніторингу виборчого процесу.
Ми вважаємо, що з метою налагодження більш ефективної діяльності громадськості, необхідно об’єднати зусилля усіх громадських організацій так, щоб переважна більшість виборчих дільниць не залишилася поза увагою міжнародних або українських громадських спостерігачів.
         Заявляємо про створення під егідою Громадянсьої асамблеї України спільного центру координації громадянських ініціатив щодо забезпечення проведення чесних, прозорих та демократичних виборів і запрошуємо всіх, хто виступає за чесні вибори до співпраці.

4 коментарі:

  1. А що можуть робити НУО у списках політичних партій? Тоді вони не можуть бути незалежними спостерігачами

    ВідповістиВидалити
  2. "ГАУ з розумінням буде ставитись до тих громадських організацій, які будуть підтримувати власних кандидатів на виборах!" - Діяльність токої ГО ставится під сумнів, якщо має причетність до виборів!

    ВідповістиВидалити
  3. Автори заяви зловживають недоречним використанням слів, наприклад, - демократичні, чесні вибори. Цей недолік потребує радикальної зміни тексту заяви.

    Не менших змін потребує і зміст заяви, наприклад, восьмий абзац: "ми переконані, що легітимність парламентських виборів 2012 року буде поставлена під сумнів, якщо в них не візьмуть участь українські політв’язні – лідери політичної опозиції – Юлія Тимошенко та Юрій Луценко".

    По-перше, в Україні відсутня політична опозиція, бо не відома політична позиція до якої є і в чому полягає політична опозиція. По-друге, в Україні не має політв'язнів, бо віднесені до них Тимошенко і Луценко в дійсності є в'язнями не політичними, такими, яких засуджено за відмінні від владних політичні переконання, а є такими, які засуджені з особистої неприязні.

    Таким чином, заяву, аби вона стала суспільно вагомою, слід ретельно і суттєво переробити.

    ВідповістиВидалити
  4. Заберіть згадки про політику

    ВідповістиВидалити