вівторок, 3 квітня 2012 р.

Переможці Всеукраїнського конкурсу отримали дипломи


Вісім територіальних громад Тернопільщини стали переможцями Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, які фінансуються з Державного фонду сприяння  місцевому самоврядуванню в Україні. Завдяки проектам громада сіл, селищ, міст та районів зможе вирішити ряд проблем – приміром, покращити водопостачання, надання медичних послуг, створити кращі умови для навчання та виховання дітей у дошкільних закладах тощо. Сьогодні, 3 квітня, голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергій Маліков  та голова обласної ради Олексій Кайда вручили представникам громад дипломи.

 «Якщо громада активна, вона шукає способи вирішити болючі проблеми села, селища, міста чи району. Один з таких способів - залучення інвестицій від закордонних та українських фондів у вирішенні існуючих проблем, - зазначив, вітаючи переможців, Олексій Кайда. -  На Тернопільщині є ефективні приклади такої співпраці. З грудня 2008 року по грудень 2010 –го громадами області за проектом Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що співфінансується Європейським Союзом, зреалізовано 63 мікропроекти на загальну суму 9 мільйонів 820 тисяч 109 гривень. З них – 1 мільйон 575 тисяч гривень було виділено з обласного бюджету. Тернопільська обласна рада підписала угоду про участь у другій фазі проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», реалізація котрої розпочалася у цьому році. ПРООН планує виділити на реалізацію проектів кошти 36 громадам Тернопілля. Загалом до реалізації ПРООН долучилося 12 районів області. Налагодилася співпраця і з Державним фондом сприяння місцевого самоврядування. Позитивна динаміка очевидна - якщо у 2009 році реалізовувався один проект, у 2010 – виграно два проекти, то тепер маємо уже вісім переможців. До речі, з минулого року  Тернопільською обласною радою реалізовується проект «Туристично-рекреаційний кластер «Дністровський каньйон», що фінансується Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню. Обласна рада завжди сприяла і буде допомагати органам місцевого самоврядування у реалізації таких програм».
Голова державного фонду сприяння місцевому самоврядування Сергій Маліков наголосив на високій якості проектів, поданих з Тернопільщини: «Вісім виграних проектів – це один з найкращих показників в Україні». Олексій Кайда додав, що обласна рада разом з інформаційно-туристичним краєзнавчим центром консультативно та інформаційно надавала допомогу семи проектам-переможцям. Також обласна рада є партнером у реалізації декількох проектів. «Територіальні громади Тернопільщини у тісній співпраці з органами влади, місцевого самоврядування повинні залучати власні потенціал та ресурси для того, щоб брати активну участь у таких конкурсах чи інших грантових програмах. Це реальний шанс втілити найсміливіші ініціативи та ідеї задля потреб мешканців сіл, селищ та міст», - зазначив Олексій Кайда.
Для координації діяльності та сприяння органам місцевого самоврядування підписано угоду про співпрацю між Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Тернопільською обласною радою та Тернопільською обласною державною адміністрацією. Підписи під трьохсторонньою угодою поставили голова Державного фонду Сергій Маліков, голова обласної ради Олексій Кайда, заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько.

Немає коментарів:

Дописати коментар