суботу, 21 квітня 2012 р.

У Тернополі не можна приймати ванну


У кількох містах вода містить настільки багато хлороформу, що в ній не можна купатися.
Вода містить канцерогенні і хлорорганічні речовини, які утворюються в процесі хлорування.
Про це на прес-конференції заявила експерт Інституту гігієни та токсикології ім. Медведя Леся Зоріна, пише Gazeta.ua.

“МОЗ не рекомендує пити води з-під крана без кип’ятіння. Хлор при кип’ятінні випаровується. Але, на жаль, у воді є нелеткі хлорорганічні речовини, які мало вивчені в усьому світі. Вони можуть викликати рак, порушення у плода вагітної жінки. Як вплине канцероген на організм, залежить від генетики, імунітету”, – зазначила експерт.
Вона повідомила, що в Києві з 1997 року хлорування питної води було переведено на хлорування з преаммонізацією. Тоді вміст хлороформу у воді впав на 20-30 мікрограмів.
На сьогодні Інститут вимагає, щоб всі водопровідні станції всіх міст України переходили на хлорування з преаммонізацією. Це в п’ять разів знизить концентрацію хлороформу у питній воді. За її словами, тут не потрібні великі фінансові вкладення, а лише бажання.
“На сьогодні в Чернігові, Запоріжжі, Дніпропетровську, Броварах вміст хлороформу у воді – 300-400 мікрограм на літр (з нормою у 60 мікрограм на літр водопровідної води). Тому в цих містах ми не радимо приймати ванну. А якщо ви приймаєте душ, радимо відкривати двері в ванній кімнаті, тому що при диханні через шкіру до вас в організм надійде стільки ж хлороформу, скільки і при вживанні його в їжу. При цьому хлороформ не можна визначити ні на запах, ні на колір”, – наголосила Зоріна.

Немає коментарів:

Дописати коментар