четвер, 3 травня 2012 р.

Вибори-2012 на Тернопільщині:округи,кандидати,перші прогнози


Після вердикту ЦВК про встановлення меж округів “За Збручем” спробував зробити перші висновки про те, як буде розвиватися виборча кампанія на Тернопіллі та можливості кандидатів.



Одномандатний виборчий округ № 163

Центр – місто Тернопіль.
Межі: частина міста Тернополя (виборчі дільниці № 611096 – 611181).
Кількість виборців – 177 378.
Міський округ включає  місто Тернопіль, за виключенням 4 дільниць в мікрорайонах “Загребелля”, “Кутківці” та “Пронятин”. Ця зміна, що викликана обмеженням кількості виборців в окремо взятому окрузі, жодним чином не впливає на конфігурацію кампанії.
Поки що найбільшу активність в обласному центрі проявляють голова облради, “свободівець” Олексій Кайда та екс-мер і віднедавна “фронтовик” Роман Заставний. Обоє нібито боряться за право бути єдиним і неповторним кандидатом від опозиційного пулу. Буде смішно, якщо в київському КОДі вирішать розрулити це кумедне опозиційне “прю”, зробивши ставку на іншого кандидата. Наприклад, екс-голову ЦВК Ярослава Давидовича, який також “топче пороги” київських офісів опозиційних партій.
Щоправда, у Тернополі поняття “опозиційності” має всі шанси буде розмитим через велику кількість кандидатів, які тим чи іншим чином пов’язані з малими опозиційними партіями та брали участь не в одній виборчій кампанії. Наприклад,  “солодка пивна парочка” Михайла Ратушняка (УП) та Ярослава Джоджика (УНП), чи “непрохідний” гриценківецьПетро Ландяк, або ж олігарх-забудовник Василь Лило (“Наша Україна”). До виборів цей список обов’язково поповниться новими героями, остаточно “розмивши” образ будь-якого нав’язуваного Києвом узгодженого опозиціонера.
Навіть у цій ситуації жодного шансу у Тернополі не має кандидат від Партії Регіонів. Та й не дуже хтось спішить ним оголошуватися. Не виключено, що влада піде на “обхідний” маневр, висунувши від ПР, наприклад, Павла Федика, а підпільно буде допомагати комусь зі своїх “агентів впливу” в стані опозиції, розраховуючи на можливе “тушкування” в майбутньому. Будьмо відвертими, і таких серед тернопільських борців з режимом вистачає.

Одномандатний виборчий округ № 164

Центр – місто Збараж.
Межі: Збаразький, Лановецький, Підволочиський, Шумський райони, частина Кременецького району (виборчі дільниці № 610544 – 610552, 610554 – 610587, 610591, 610592, 610596 – 610604, 610607, 610609, 610610, 610613 – 610616).
Кількість виборців – 177 577.
Як ми вже розповідали, найбільше теперішня мапа округів нагадує  “фартову” для місцевих регіоналів  схему президентських виборів 2012 року.  Щоправда, чи влаштовує ця схема і чи вписується в особисті плани голови обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна, поки що невідомо. Розповідають, що в кабінетах адміністрації напрацьовували інший варіант, який передбачав об’єднання “підшефних” сімейству Хоптянів Підволочиського та Гусятинського району в один округ. Такий план нібито передбачав можливість самостійного балотування амбітної дружини  Хоптяна – пані Надії, яка працює очільницею Гусятинської райради. Як резервний варіант, розглядалася навіть можливість участі виборах самого Валентина Хоптяна. Однак на Банковій, яка  має вплив на ЦВК,  вирішили інакше і тепер дві вотчини губернаторської родини опиняться в двох різних округах.
Це свідчить про те, що центральний штаб Партії Регіонів у цій виборчій кампанії не покладає особливих надій на місцевого намісника Януковича і його команду. За цього розкладу “зорі” знову можуть “зійтися” на останнім часом непомітному нардепові Оресту Муцові, якого команда Хоптяна максимально дистанціювала від виконавчої влади та місцевого осередку ПР. Очевидно, що Муц грав не останню роль в тому, кордон між округами пройшов по межі Підволочиського та Гусятинського району.
Щоправда, для самого Муца розподіл округів також вельми невтішний. Північний округ позбувся частини прихильного до ПР Кременецького району, а також поповнився “прибитим” командою Хоптяна Підволочиським районом. Це непоганий “подарунок” для банкіра Володимира Клименка, який з допомогою заступника Хоптяна Юрія Жуліховського, починає “протоптувати” стежки по округу, що раніше вважався “муцовим”. Якщо Хоптян насправді хоче дати “зелену дорогу” для луганського банкіра, то йому необхідно вмовити підтримати Клименка відомого аграрія зі Скорик Олега Крижовачука, який також розраховував йти у нардепи.
Поки у владі чубляться опозиціонери мають шанс домовитися. За попередніми даними опозиційне середовище у цьому окрузі обирає між трьома кандидатурами: двічі нардепа позапартійного Михайла Ратушного і юних  та колючих “політиканів” з Тернополя – “борця з алкоголем” Михайла Головка зі “Свободи” та гіперактивіста Степана Барни з “Фронту змін”. Можливості юних надій напряму пов’язані з переговорами їхнії партійних босів щодо висунення єдиного кандидата від опозиції.

Одномандатний виборчий округ № 165

Центр – місто Зборів.
Межі: частина міста Тернополя (виборчі дільниці № 611092 – 611095- мікрорайони Загребелля, Кутківці, Пронятин), Бережанський, Зборівський, Козівський, Підгаєцький, Тернопільський райони, південна частина Кременецького району (виборчі дільниці № 610542, 610543, 610553, 610588 – 610590, 610593 – 610595, 610605, 610606, 610608, 610611, 610612).
Кількість виборців – 178 352.

Одномандатний виборчий округ № 166

Центр – місто Теребовля.
Межі: Бучацький, Гусятинський, Монастириський, Теребовлянський райони.
Кількість виборців – 175 509.
Повна неясність і з двома центральними округами, які кардинально змінили конфігурацію порівняно з 2002 роком.
Тому Валентину Наливайченку, який системно опрацьовував так званий західний округ, доведеться коректувати свої плани. Вибір між Бережанами і Бучачом – не з легких. Найбільш мішаний 165 округ дивним чином співпадає з земельними володіннями місцевого латифундиста з Настасова “регіонала” Івана Чайківського, а білборди розміщені по периметру новоутвореного округу натякають, що олігарх про контури майбутньої виборчої битви знав раніше. Злі язики приписують його агропромислову компанію до кола зацікавлень теперішнього міністра економіки Петра Порошенка.
Також, напевне, розверне свої “вітрила” і білборди на захід екс-глава Тернопільської РДА, а зараз головний “комунальник Тернополя  Володимир Болєщук. На відміну від східних районів, на заході області в його УНП збереглися хоч якісь позиції: на Бережанщині господарює “костенківець” голова райради, в Зборові головою РДА працює екс-уенпіст. Крім того, не треба забувати про “чудодійний” для Болєщука Тернопільський район та частину обласного центру, де він працює зараз.
Найбільш загадковий 166 округ. На поєднання “хоптянових” Гусятинського та Теребовлянського районів з Бучацьким та Монастириським районами ніхто не очікував. Можливо, за виключенням особи чи осіб, для яких вигідна така конфігурація. Як у білий день ясно, що на цей округ не ризикне піти ні  “пані губернаторша”, ні близький до регіоналів аграрій Петро Гадз, який ще в далекому 2004 році був довіреною особою кандидата в Президенти Віктора Януковича. Є ймовірність, що від влади зумів “випросити” для себе цей округ екс-намісник Януковича на Тернопільщині та Львівщині, а зараз ректор ЛУВС Михайло Цимбалюк. Зміщений з останньої посади генерал надто амбітний, щоб залишатися на других ролях навіть у ректорському кріслі.  Тим більше, якщо з’явиться можливість “відімстити” своєму виборчому кривднику по 2002 і 2004 роках нардепові Іванові Стойкові, який тепер точно піде по цьому округу. У час перебування на посаді Цимбалюк особливо переймався подіями на теренах майбутнього округу. І лемківський фестиваль на Монастирищині довів до пуття, і був серед головних помічників в організації прощі в Зарваниці. Крім того, Цимбалюка пов’язують надто теплі стосунки з найбільшим латифундистом Тернопільщини Іваном Гутою, чиї володіння також дивним чином перетинаються з межами округу. Звичайно, якщо сам Гута чи котрийсь з його синів не спробує поборотися за депутатський мандат. Хоча б задля перспективи захисту власного бізнесу від можливих рейдерських атак або забаганок кожного-нового януковичового намісника.
Однак сам факт поділу Бережансько-Бучацького округу на дві частини свідчить про те, що втрутилися дуже серйозні обставини. Можливо, значніші, ніж можливості вищеозначених осіб. Не виключено, що такі контури з’явилися для балотування третього Президента України Віктора Ющенка. Очевидно, втомившись від перемовин всередині партії  “Наша Україна” про самостійний похід на вибори, Віктор Андрійович таки піде по мажоритарному окрузі. Ще минулого року Ющенко наїзжав у  монастир села Рукомиш Бучацького району, де обіцяв розпочати будівництво національно-духовного центру. Крім того, розповідють, що брата третього Президента пов’язують з латифундистом Гутою не тільки дружні стосунки.
При описі можливих кандидатів по цих двох округах ми свідомо опустили тему єдиних кандидатів від опозиції, які теоретично мають найбільші шанси на перемогу.  Згідно з попередніми домовленостями цих два округи вважаються квотою “Батьківщини”. Тому говорити про кандидатів від “Свободи” – депутатів облради тернопільського підприємцяВолодимира Стаюру(165 округ) та чиновницю Тернопільської міськради Марію Чашку(166 округ) ми багато не будемо. Щодо “Батьківщини”, то попередньо заявлені в середовищі КОДу прізвища мало про що говорять виборцям. Зважаючи на те, що головний тимошенківець області Василь Деревляний завбачливо “тікає” у список, з відомістю в узгоджених кандидатів від опозиції будуть проблеми. Про першого заступника Деревляного Володимира Бойка та дрібного “родинного” аграрія з Монастирищини Михайла Апостола у своїх майбутніх округах, можливо, знають менше, ніж кандидатів від “Свободи”, які живуть і працюють у Тернополі. Тому не виключено, що ще до виборів двоє тимошенківців поступляться “мандатом опозиціонера”, наприклад,  Стойкові чи іншому опозиційному, але більш розкрученому політику. Як це буде відбуватися через демократичну процедуру праймеріз, чи через кулуарні домовленості ми згодом побачимо.

Одномандатний виборчий округ № 167

Центр – місто Чортків.
Межі: Борщівський, Заліщицький, Чортківський райони.
Кількість виборців – 154 725.
Чортківський виборчий округ – єдиний, який зберіг свої контури з 2002 року. Мабуть , це обумовило те, що тут багато претендентів у депутати стартували ще задовго до оголошення меж округів. Наприклад, більше року тому на південних теренах стартував невдаха Тернопільської міської виборчої кампанії, представник УСПП Кінаха Василь Чубак. Керівник торгово-розважального центру “Подоляни” цього разу розраховує на адмінресурс партії влади та щедро надані йому одним державним банком кредитні ресурси. Щоправда, також у списку на використання адмінресурсу перебувають екс-намісник Ющенка(2007-2010р.р.) “балогівець” Юрій Чижмарь та ще один “балогівець” нардепМихайло Полянчич, який в далекому 2002 році переміг саме у цьому мажоритарному окрузі. Відмінність полягає у тому, що тоді Полянчич йшов від надто популярної “Нашої України”, а зараз піде як добре замаскована “тушка” від партії влади. Може опинитися у цьому списку нафто-газовий бізнесмен з Сибіру Іван Матієшин, який запам’ятався проведенням у Тернополі фестивалю і який є уродженцем Борщівщини.
Як за таких обставин вдасться розділити адмінресурс поміж усіма грошовитими кандидатами залишається загадкою. В стані опозиції, навпаки, поки що панує визначеність. За попередніми домовленостями, Чортківський округ відійшов “Свободі”. Кандидатом від партії Тягнибока на цей округ визначено екс-голову облорганізації, голову фракції в Тернопільській облраді, тернополянина Олега Сиротюка. Єдиним серед можливих кандидатів, хто теоретично може порушити опозиційну монополію “Свободи” на півдні Тернопільщини, є екс-перший заступник Юрія Луценка по роботі в МВС, уродженець Заліщик генерал Володимир Бедриківський. В певних політичних колах його асоціюють з луценковою “Народною Самообороною”, яка, як відомо, влилася в “Батьківщину”. Не виключено, що генерал, який останні півроку проявляє активність на окрузі, отримає ще й опозиційний карт-бланш. Щоправда, в окремих виданнях Бедриківського встигли прив’язати до іншого відомого уродженця Заліщик Дмитра Фірташа.
http://zz.te.ua/vybory-2012-na-ternopilschyni-okruhy-kandydaty-pershi-prohnozy-2/

Немає коментарів:

Дописати коментар