вівторок, 1 травня 2012 р.

У Тернополі презентували «Бізнес на руїнах»


Презентація фільму-розслідування про виконання тендерів на реставрацію історичних пам’яток під назвою «Бізнес на руїнах» відбулась у Тернопільському замку минулого тижня.
Володимир Ханас, керівник проекту ТМО «Нівроку»: «Кошти виділяються, а за результатами реконструкції реконструйовані будівлі завалюються. Тобто при таких підходах ніяких бюджетів жодної країни світу ніколи не вистачить».

Фільм складається з трьох частин і розкриває три основні проблеми тендерів на реконструкцію. Перша – це нестабільне фінансування, яке тягне за собою викидання грошей на вітер. Друга – пам’ятки руйнуються через недосконалий, на думку автора фільму, закон про тендери. Третя проблема – лже-реставратори. Їх на ринку реконструкції будівель більше ніж 60%.
Мар’яна П’єцух, автор фільму, журналіст: «Фільм показує, що грошей бракує. Але насправді там, де гроші виділяються, вони застосовуються абсолютно стандартними методами – через «відкати». Я не стверджую, що всюди так було, але є прецеденти, де видно, що фірми, які отримали ці замовлення, є непрофесійними, а хтось, очевидно, отримав відкат».
Автор стрічки сподівається, що фільм покажуть на центральних та регіональних телеканалах, щоби привернути увагу громади до історико-архітектурних пам’яток.

Немає коментарів:

Дописати коментар