четвер, 3 травня 2012 р.

Тендерні закупівлі в сфері реконструкцій пам’яток архітектури


В Тернопільському замку  відбувся круглий стіл «Шляхи удосконалення політики збереження історико-архітектурної спадщини: державні закупівлі», який проводило ТМО «Нівроку» в рамках проекту «Громадський контроль за проведенням тендерних закупівель в сфері реконструкції пам’яток архітектури у Тернопільській, Волинській та Львівській областях». Також в ході круглого столу відбулась презентація документального фільму «Бізнес на руїнах», який знятий під-час журналістського розслідування Мар’яни П’єцух (м. Київ).


В роботі круглого столу взяли участь журналісти, експерти з трьох регіонів України, представники влади. Керівник проекту Володимир Ханас представив учасникам круглого столу аналітичний звіт за результатами проекту: «Метою проекту було дослідження використання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію та збереження пам’яток архітектури. В ході моніторингу ми виявили, що в деяких випадках окремі фірми і замовники використовуючи немалі суми коштів не те що не ремонтують а фактично нищать те, що мало б бути відреставроване. Прикладом цього є ремонт пам’яток архітектури в Бережанах і Бродах.»
У своїх виступах Василь Зорик (директор ДІАЗ, м. Бережани), Микола Чугаєвський (ЗУМЦ «Нова журналістика», м. Львів), Ярослав Пелехатий (Управління містобудування та архітектури ТОДА), Руслан Підставка (Національний заповідник «Замки Тернопілля», журналіст Юрко Зелений та інші) відзначили важливість проекту та шляхи активного залучення громадськості до питань збереження історичної спадщини. Були детально проаналізовані матеріали розслідування та аналітичного звіту. Зокрема за словами Василя Зорика – ситуація, коли згідно умов проведення тендерів перевага надається фірмі, яка запропонувала меншу суму за виконання робіт мусить змінитися на законодавчому рівні. Адже  у випадку з реставрацією пам’яток архітектури : дешевше не означає краще.
            Учасники круглого столу схвалили ряд рекомендацій щодо зміни існуючої ситуації


Захід відбувся у рамках проекту: «Громадський контроль за проведенням тендерних закупівель в сфері реконструкції пам’яток архітектури у Тернопільській, Волинській та Львівській областях» підтриманого програмою "Посилення впливу громадянського суспільства" Міжнародного фонду «Відродження». Думки викладені під час цього заходу є винятково відповідальністю ТМО «Нівроку» та не обов’язково відображають точку зору Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар