вівторок, 26 червня 2012 р.

"Бізнес на руїнах". Правда про реставрацію замків


1 коментар:

  1. 27 квітня у приміщенні Тернопільського замку відбудеться презентація документального фільму «Бізнес на руїнах».

    «У 2010 році ми зняли документальний фільм «Замки Тернопільщини: Історія, яку ми втрачаємо». Коли знімався цей фільм більшість керівників, особливо на місцевому рівні, плакали, що їм не вистачає коштів на збереження пам’яток архітектури. Були анекдотичні випадки, коли на запитання журналіста «скільки коштів потрібно?» не було зрозумілої відповіді. Посадовці не орієнтувалися ні в сумах, ні в стратегії використання грошей… Тому ми вирішили перевірити, як використовуються ті кошти, що вже виділялися. Чи є якісь певні тенденції? Наслідком цієї роботи є журналістське розслідування-фільм «Бізнес на руїнах». Ми досліджували тему державних закупівель в сфері збереження пам’яток архітектури у Львівській, Волинській та Тернопільській областях. Під час презентації ми проведемо круглий стіл де оприлюднимо аналіз планів державних закупівель, тендерів тощо. Скажу одну лише річ – при певних тенденціях і підходах до реставрації, жодних виділених коштів на ремонт буде недостатньо. Окремі фірми та окремі замовники, використовуючи чималі кошти, не те що не ремонтують, а фактично нищать те, що має бути відреставроване. Як приклад – завал веж після реставрації в Підкамені та в Бережанах», – розповів Володимир Ханас.

    За його словами практично неможливо відслідкувати фірми, які проводять неякісні ремонтні роботи на пам’ятках архітектури, оскільки інформація по тендерах знищується через три роки, пише НТЕР.

    Фільм «Бізнес на руїнах» створений зі підтримки ТМО «Нівроку» (Тернопіль), «Нове покоління» (Львів) та Центр дослідження регуляторних реформ (Луцьк).

    Тривалість фільму 30 хв.

    Після презентації фільм передадуть для показу на телеканали і також він буде у вільному доступі в YouTube.

    ВідповістиВидалити