пʼятницю, 26 жовтня 2012 р.

Забезпечити чесні вибори на Тернопільщині


Жителі області, які побачать порушення виборчого законодавства можуть звертатися за номерами у Тернополі 25-95-61 та 42-01-72

Одразу три телефони гарячих ліній працюватимуть для тернополян у день виборів, 28 жовтня. Зателефонувавши на них, можна буде повідомити про порушення та отримати відповідну консультацію.  Їх ввели для упередження фальсифікацій. За словами спостерігачів, уже сьогодні задіяна масштабна кампанія  з підміни народного волевиявлення. Трапляються випадки підкупу виборців та тиску на бюджетників.


Леонід Бицюра, член ТКК облради з питань дотримання виборчого законодавства, протидії корупції, адмінтиску та фальсифікацій: «Ми, я думаю, як і на минулі вибори зіткнемося з тим, що позначки в виборчих бюлетенях будуть виглядати дуже цікавим чином. Тобто, замість звичних галочок чи хрестиків будуть букви о за освітян, л за лікарів, б за бібліотекарів і таке інше».
Радзіслава Ґортат, довготерміновий спостерігач Міжнародна місія громадянського суспільства зі спостереження за виборами в Україні: «Є багато зусиль, щоб забезпечити прозорий і чесний процес, а з іншого боку – багато застережень, що цього не відбудеться»
Щоб вибори на Тернопіллі були прозорими в облраді навіть створили тимчасову контрольну комісію з питань дотримання виборчого законодавства, протидіяти корупції, адміністративному тиску та фальсифікаціям.
Степан Барна, голова ТКК облради з питань дотримання виборчого законодавства, протидії корупції, адмінтиску та фальсифікацій: «Ми ставимо перед собою кілька завдань перше - це недопущення адміністративного тиску на людей, котрі працюють в бюджетній системі або які, якимось чином можуть піддаватися впливу і їхня позиція, щодо волевиявлення також може піддаватися якимось чином тиску. Друге - це запобігання фальсифікаціям, тобто через прямий чи опосередкований тиск, який може вчинятися по відношенню до суб’єктів виборчого процесу».
Володимир Ханас, представник коаліції «За прозорі вибори» «Моніторинг перебігу голосування та можливих порушень в день голосування від коаліції здійснює 5 створених мобільних груп короткотривалих спостерігачів коаліції "За прозорі вибори" з 3 осіб кожна в усіх виборчих округах. Групи  оснащені автомобілем , а також мають інструменти для фото та відео знімання, а також для ефективної комунікації через мережі Twitter, ФЕЙСБУК. Інформація про зафіксовані порушення одразу передається на Twitter, а потім автоматично акумулюється на створеній для цього інтернет-сторінці. Також керівники моніторингових груп мають контакти з іншими групами спостерігачів в т. ч. міжнародних, з групою незележних-медіа-юристів, Секретаріатом Уповноваженого з прав людини, проектами Інтерньюз-Україна, Майдан Моніторинг: Вибори 2012
,Народна ЦВК http://maidan.org.ua/zapys-do-narodnoji-tsvk/,тимчасовою спеціальною комісією Тернопільської обласної ради»
Представник коаліції Василь Ханас повідомив, що Твіттертрансляція виборів вестимесь через хештег #elect_te  про порушення можна повідомляти за хештегом #vrada
Члени комісії та громадські спостерігачі також застерегли людей, які працюють на дільницях, щоб ті у своїй роботі керуватись виборчим законодавством, адже за його порушення передбачена відповідальність, і позбавлення волі на різні терміни.
Як наголосив Володимир Ханас, варто уважно перевірити, як виконується пункт постанови ЦВК «При вході до приміщення для голосування на виборчій дільниці, а також усередині цього приміщення на видному місці розміщуються аркуші формату A4 з написом "У приміщенні ведеться відеоспостереження. У КАБІНІ ДЛЯ ТАЄМНОГО ГОЛОСУВАННЯ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ НЕ ВЕДЕТЬСЯ".
За матеріалами ІНТБ та коаліції «За прозорі вибори»

Немає коментарів:

Дописати коментар