суботу, 9 лютого 2013 р.

Громадяни перевірятимуть роботу міліції

Як працюють та як спілкуються із пересічними жителями працівники міліції з’ясовуватиме громадська організація Тернопільська правозахисна група з волонтерами. Роботу міліції активісти моніторитимуть у Тернополі з 13 до 24 лютого.
Моніторингова кампанія за діяльністю працівників міліції/поліції проходитиме водночас у шести країнах. В Україні її проводить Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. У Тернополі ж акцію координуватиме голова Тернопільської правозахисної групи Володимир Шевченко.



- «Монітори» можуть підійти до міліціонерів та попросити пояснити, де розташований відділок міліції, аптека і так далі. Можуть підійти у відділок розпитати, коли приймають дільничні, де вони є, - каже Володимир Шевченко. – Також ми будемо перевіряти, чи працює міліція у рамках закону, чи не затримує людей безпідставно, чи не перевіряє їх безпідставно.
Стати активістом, долучившись до акції, може кожен бажаючий. Для цього необхідно буде пройти короткий тренінг. Усі порушення активісти знимкуватимуть, зніматимуть на відео,на прилади аудіо запису.
- Але усі «монітори» залишатимуться "невидимими" для міліції, - продовжує пан Володимир. - Вони не афішуватимуть свою причетність до кампанії, а поводитимуться як звичайні громадяни, яких скрутна ситуація або збіг обставин змусили звернутися за допомогою в міліцію.
Загалом, організатори розробили цілий список вимог та правил проведення моніторингу. Вимагаючи дотримання правоохоронцями законності у своїй роботі, вони й самі повинні дотримуватись певних норм та правил.
- Результатом кампанії має стати аналіз діяльності поліції/міліції в країнах-учасницях, - додає пан Шевченко. - А також, започаткування системи міжнародного контролю за роботою правоохоронних органів та зміцнення взаємодії між правозахисниками з різних країн в цій сфері.
Напрацьовані експертами універсальні вимоги та випробувані на практиці алгоритми спостереження увійдуть до універсального посібника із громадського контролю міліції/поліції. Його планують опублікувати навесні 2013 року.
Довідка:
Охочі стати волонтерами акції повинні звернутися до координаторів, написавши листа на скриньку trpg@ukr.net
Cвітлана ГРИВАС,
http://g.ua/MVCH
0-96-709-74-60

Немає коментарів:

Дописати коментар