понеділок, 11 травня 2015 р.

ТВУ: ДОКИ МИ СВЯТКУЄМО ВІЙНУ, ДОТИ МИ ЇЇ ПРОДОВЖУЄМО

В перед день пам’ятної дати закінчення Другої світової війни слухачі Тернопільського вуличного університету зустрілися із доктором історичних наук Бармаком Миколою Валентиновичем. У цій події знаковим є те, що молодь, яка хоче розібратися в історичних хитросплетіннях Другої світової, йде слухати не пропагандистів, а професорів. Дуже важливо також те, що Микола Валентинович говорив не про історію держав чи якісь визначні події війни, а говорив він, головним чином, про людей. 



Людина в історії та людина в умовах тотальної війни – ось головна тема розповіді проф. Бармака.
На лекції коротко обговорили питання початку війни, говорили про радянсько-польську, радянсько-фінську війни, німецько-радянську війну, говорили про біженців, військовополонених, невинних жертв війни, медичні експерименти, долі військовослужбовців, намагалися розкрити мотиви колаборантів, говорили про долю інвалідів війни та життя цивільного населення. 
Напевно добре, що на відміну від російських, українські історики продовжують говорити про цінність людського життя. 

На наступній лекції Тернопільського вуличного університету ми знову поговоримо про людські життя. Тема, яку ми розглянемо у четвер 14 травня: два шляхи розвитку літератури, долі письменників та їхніх творів, границі між світом реальним та вигаданим.

Микола Головенко

Немає коментарів:

Дописати коментар