четвер, 14 травня 2015 р.

Зустріч з Петром Сорокою.

У рамках вуличного університету тернопільська молодь поспілкувалася з відомим письменником і літературознавцем Петром Сорокою. На зустрічі говорили про два шляхи розвитку літератури, Петро Іванович стверджував, що постмодерний напрям, який зараз домінує в українській літературі, це лише одна, і можливо не краща, сторона мистецтва. Існує також неокласичний напрям, який в літературі представлений такими іменами, як Віктор Міняйло, Валерій Шевчук, Галина Пагутяк, Ярослав Павуляк, Мирослав Дочинець, Михайло Медуниця та ін..
Лектор висловив жаль з приводу, що імена цих письменників маловідомі. На думку Петра Івановича український літературний процес не зможе розвиватися динамічно, якщо у нас замовчуватимуться і відсуватимуться на задній план імена цих письменників, адже це, як виразився лектор, ніби гребти одним веслом.



Також говорили про піар у літературі та «розкрутку» авторів, які пишуть масову літературу. На думку Петра Сороки сьогодні без реклами письменник приречений на замовчування, невідомість, перебування в затінні, навіть якби він творив одні шедеври. Звісно, у нас є талановиті письменники, які зневажливо ставляться до реклами, нею займатися не хочуть і не можуть, але це за них добре роблять видавці чи друзі-критики. Лектор стверджував, що  ситуація, на жаль, у нас викривлена: майстри піару сьогодні зробили ім’я багатьом письменникам, які цього не заслуговують. І навпаки: чимало добрих письменників, вишуканих стилістів перебувають десь на маргінесах, бо не спроможні донести до масового читача свої книги.

Завершуючи розмову, Петро Іванович порекомендував молодим людям читати класику (для того щоб виробити смак до хорошої літератури) і твори до яких лежить душа.




Немає коментарів:

Дописати коментар