неділю, 7 червня 2015 р.

4-й чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд


Вже стало доброю традицією щороку проводити чемпіонат світу з футболу серед діаспорних команд в Тернополі. Цьогоріч український  чемпіонат відбувся з 3 по 7 червня.

За перехідний кубок змагалися вже знайомі українці з Іспанії, Польщі, Білорусі, переможці минулорічного турніру діаспоряни з Румунії, а дебютували на турнірі українці, які живуть і працюють в Угорщині.















Відкриття Четвертого Чемпіонату світу з футболу серед українських діаспорних команд відбулося на центральному стадіоні Тернополя у четвер, 4 червня 2015 року. Впродовж трьох днів ігри також відбувались на футбольному полі педагогічного університету та стадіоні Тернопільської ДЮСШ, що в парку Топільче. В суботу, 6 червня, відбувся фінал. Перемогла і стала цьогорічним чемпіоном команда дебютант, команда футболістів українців з Угорщини. Друге місце за командою «Союзу українців Румунії». Рахунок у фіналі 6:1.































































Нагадаємо, що попередній, Третій Чемпіонат Світу серед Українських Діаспорних команд з футболу, відбувся з 28 липня по 1 серпня  2014 року у місті Тернополі. У ньому взяли участь збірні українців Канади, Іспанії, Польщі, Білорусі та Румунії. У результаті чесної та безкомпромісної боротьби першість  вибороли футболісти з Румунії. Це було справжнє Свято Спорту. Захід відвідала велика кількість тернополян та гостей міста, його висвітлювали численні друковані, радіо та телевізійні засоби масової інформації. Змагання дало можливість багатьом українським бізнесовим компаніям заявити про себе в якості рекламодавців на патріотичному рівні. Організатори свята були поза політикою, завдяки чому Чемпіонат набув якості незалежного та національного.
















Цьогорічний турнір відбувся за ініціативи Міжнародного об'єднанням громадських організацій “Четверта хвиля”, ось витримки з відповідей представника цього шанованого об’єднання Ігора Бокія тернопільським ЗМІ напередодні чемпіонату:
— Хто організатор цьогорічного чемпіонату?
— Не відходимо від започаткованої традиції і, не міняючи коней на переправі, основними організаторами і виконавцями спортивного свята залишаються Тернопільська міська рада, Міжнародне об’єднання громадських організацій "Четверта Хвиля" та Тернопільська обласна федерація футболу.
— Скільки команд очікуєте для часті у IV-му чемпіонаті української діаспори?
— На сьогоднішній день мною, як головою оргкомітету, було проведено телефонні перемовини з керівниками діаспорних команд-учасників минулорічного чемпіонату — українцями з Румунії, Польщі, Білорусі, Іспанії, котрі запевнили, що знову приїдуть у файне місто Тернопіль. Щодо моїх нинішніх краян з Канади, у нас є певна фінансова, а відповідно і кадрова проблема. Справа в тому, що авіапереліт одного учасника з північно-американського континенту в Україну вартує 1500 доларів. І якщо делегація налічує 20 осіб, не важко підрахувати, який на це потрібно мати бюджет. Хлопці, котрі грають за збірну Канади, переважно або студенти, або працівники, котрі не мають змоги оплатити такі видатки. Більше того, вони повинні відпрошуватися на два-три тижні з роботи, оскільки хочуть побачитися з рідними на Батьківщині, а це так само впливає на вміст кишені.
— Чи стали перепоною для команд воєнні дії на Сході України?
— Хочу запевнити тернополян, що ми, діаспорні українці, безумовно, звертаємо увагу на все, що відбувається на території Донбасу. Однак ця війна загартовує нас, дає потужні сили і через спорт проявити солідарність та підтримку. А також шляхом спортивних змагань показати свою силу перед ворогом з Північного Сходу. Всі горять великим бажанням бути разом з Україною у цей нелегкий для неї час…

Чемпіонат відбувся за підтримки мера міста Тернопіль, керівників вищих учбових закладів та групи бізнесменів. Приймаюча українська сторона забезпечила транспортування по місту, стадіони та суддівство, а громадська організація “Четверта Хвиля” взяла на себе місію щодо вирішення питання харчування та проживання спортсменів.
За матеріалами спортивних видань підготував,
Ігор Крочак (фоторепортаж автора)

Історична довідка: http://uk.wikipedia.org/ Чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд 
Чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд — проект, який організувала міжнародна організація українських громад «Четверта хвиля» (Канада).
31 травня 2012 — урочисте відкриття Міжнародного турніру у Тернополі на центральному стадіоні. Учасники: команди з Канади, Чехії, Придністров'я та Естонії. Турнір проходив з 31 травня по 3 червня 2012 року під патронатом міського голови Сергія Надала. Організатори: Тернопільська міська рада, Міжнародне Об'єднання Громадських Організацій «Четверта Хвиля», Українська Всесвітня Координаційна Рада. У фіналі змагалися українці Чехії та Придністров'я. З рахунком 0:2 перемогу здобула команда Придністров'я. Бронзові медалі отримали гравці команд Канади та Естонії. Переможці нагороджені головним кубком турніру, перехідним кубком Української Всесвітньої Координаційної Ради та медалями.
29 серпня 2013 у Тернополі завершився II-ий чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд. Його переможцем стала збірна українців з Придністров'я, яка перемогла збірну Естонії з рахунком 5:2. У турнірі взяли участь збірні з Канади, Естонії, Білорусі, Придністров'я, Іспанії, Польщі та Румунії.

В липні 2014 до Тернополя втретє завітав чемпіонат світу збірних команд українських діаспор із футболу. Цього разу його учасниками були спортсмени з Канади, Польщі, Білорусі, Іспанії та Румунії. До фіналу вийшли збірні українців Румунії та Канади. Із мінімальною перевагою (3:2) перемогли перші.

Немає коментарів:

Дописати коментар