середу, 30 вересня 2015 р.

Громадські активісти запропонували місцевим радам "змінити правила гри"

Громадські активісти направили у місцеві ради Тернопільської області низку рекомендацій Вісім місцевих рад до діючих регламентів.

Проаналізувавши чинні нормативно-правові акти Тернопільської, Бережанської, Збаразької, Підгаєцької, Теребовлянської, Чортківської, Кременецької міських рад та Тернопільської обласної ради, члени коаліції «Прозорі ради» сформували перелік рекомендацій та пропозицій щодо «нових правил» роботи згідно чинного законодавства та міжнародних практик. Під час роботи були дослідженні регламенти місцевих рад та їхніх виконавчих комітетів, статути територіальних громад, окремі рішення рад та розпорядження голів.

Задля зменшення корупційних ризиків в органах місцевого самоврядування, популяризації прозорості й відкритості місцевих рад, було запропоновано привести регламенти у відповідність до норм оновленого антикорупційного законодавства.

Рекомендовані норми, які  рекомендовано імплементувати, стосуються строків оприлюднення рішень та їх проектів на офіційних сайтах місцевих рад, визначення порядку запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, спрощення доступ громадян до сесій місцевих рад, засідань виконавчих комітетів чи постійних депутатських комісій, оприлюднення стенограм, ведення відео-трансляцій та відео-архівів сесій рад, звітування депутатів перед громадами тощо.

Значну увагу було зосереджено також і на питаннях гендерної рівності в місцевих радах. Було запропоновано визначити уповноважену особу в раді, на яку будуть покладені функції контролю з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Також, рекомендовано розробити та прийняти рішення або розпорядчий документ, в якому будуть враховуватись принципи гендерної рівності під час формування кадрових резервів, розподілі посад членів виконавчого комітету, керівників структурних підрозділів виконавчого комітету та посад голів постійних депутатських комісій місцевої ради.

Станом на сьогодні, усі рекомендації отримані органами місцевого самоврядування, зареєстровані та направлені на розгляд і опрацювання.



Даний проект реалізовується в рамках п’ятирічного проекту “Об’єднюймося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) та виконується міжнародною організаією Pact, Inc. в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар