четвер, 1 жовтня 2015 р.

Пам'ятка виборцю 2015

Хто є виборцем  та має право голосу під час місцевих виборів
Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори», право обирати місцевих депутатів мають дієздатні громадяни України, яким на день голосування вже виповнилося 18 років, і місце проживання яких офіційно зареєстроване (так звана «прописка») на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на території якої проводяться відповідні місцеві вибори.
Тобто, повнолітній громадянин України, якого в судовому порядку не визнано недієздатним, обиратиме депутата тієї обласної ради, на території області якої зареєстровано місце проживання відповідного громадянина. Також він обиратиме депутата до районної ради – лише в тому районі, де «прописаний»; депутата чи голову міської (селищної, сільської) рад – лише якщо «прописаний» у відповідному населеному пункті.


Хто не має права голосу на місцевих виборах
Взагалі не голосуватимуть на нинішніх місцевих виборах:
- військовослужбовці строкової служби;
- громадяни України, які проживають за кордоном;
- особи, визнані судом недієздатними;
- громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

Які документи можуть використовуватись для посвідчення особи на місцевих виборах
Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:
1) паспорт громадянина України;
2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Як перевірити свою наявність в списках виборців
Підставою реалізації виборцем свого права голосу на місцевих виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.
Виборець має право ознайомитися з попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії . Для зручності виборців розроблено програмний ресурс «Особистий кабінет виборця». Щоб перевірити свої персональні дані, необхідно зайти на офіційний сайт за посиланням www.drv.gov.ua, зайти на вкладку «Особистий кабінет виборця», зареєструватись, внести свої дані і відправити запит. Через певний час ви отримаєте інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців.
У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.



Виборча система
Вибори депутатів обласної, міських і районних рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою за виборчими списками місцевих організацій партій. При цьому, кандидатами в депутати до цих рад будуть як члени відповідних партій, так і безпартійні особи, яких висунуть такі партії. Тобто, самовисування в ці ради виключається. Право на розподіл депутатських портфелів у радах матимуть партії, які отримають 5% і більше голосів виборців під час голосування 25 жовтня. Тобто якщо партія в певному окрузі не набере зазначений бар’єр, то навіть в разі перемоги кандидата від цієї партії, отримати мандат він не зможе.

Вибори сільських, селищних та міських голів,
старост,  а також депутатів сільських і селищних рад відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою. Тому висування осіб на зазначені посади буде здійснюватися як партіями, так і шляхом самовисування.

Як рахуватимуть результати
Партії повинні тепер набрати «прохідний мінімум» – 5% голосів виборців. Але окрім цього є ще одна умова, за якою кандидати від партії зможуть отримати мандати. Треба набрати ще й мінімальну кількість голосів, потрібних на 1 мандат. Цю кількість вирахують лише після того, як відбудеться голосування: усі голоси поділять на кількість депутатів у раді. Тож може трапитися така ситуація, коли партія набирає 5%, але не отримує необхідної кількості голосів. У такому разі її представники не братимуть участь у формуванні рад. Відтепер єдиним гарантовано «прохідним» кандидатом є перша людина у списку партії, що отримала 5%. Решту складатимуть ті її представники, які набрали найбільше відсотків голосів на своїх округах.

Вибори сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) голів, старост,  а також депутатів сільських і селищних рад проводяться в один тур. Переможцем стає кандидат, який набав найбільше голосів виборців.

На посаду міського (міста, кількість виборців у якому дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) голови, обраним вважається кандидат, за якого подано більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо жоден з кандидатів не набрав більше половини голосів виборців, то призначається повторне голосування.




 Виборчі бюлетені
У виборчому бюлетені з виборів депутатів обласної, міських та районих рад зазначаються порядковий номер, великими літерами повна назва відповідної місцевої організації партії, далі маленькими літерами в дужках - прізвище, ім'я  та по батькові першого кандидата в списку кандидатів, далі через тире - великими літерами прізвище, ім'я та по батькові кандидата у депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Між порядковим номером та зазначеними відомостями розміщується порожній квадрат.
У виборчому бюлетені для виборів сільських, селищних та міських голів, старост,  а також депутатів сільських і селищних рад зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані кандидати, їх прізвища, імена та по батькові, відомості про рік народження, освіту, партійність, посаду, основне місце роботи, місце проживання, а також назва політичної партії, яка висунула кандидата (у разі якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка "самовисування"). Між порядковим номером та прізвищем кожного кандидата розміщується порожній квадрат.

Особливості голосування в м. Тернополі
Згідно даних Державного реєстру виборців в м. Тернополі зареєстровано більше 182 тис. виборців.
Виборці обиратимуть депутатів до Тернопільської обласної та міської рад, міського голову.
Вибори депутатів обласної та міської рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою (за партійними списками).
Вибори міського голови м. Тернополі проходитимуть  за мажоритарною системою абсолютної більшості. Тобто для перемоги на виборах кандидат повинен набрати не менше ніж 50%+1 голосів виборців. При недосягненні цього показника проводиться повторне голосування.
При повторному голосуванні в бюлетень включаються прізвища двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів виборців в першому турі. Переможцем виборів – міським головою м. Тернополя стане кандидат, який набере більшість голосів виборців.

Виборці м. Тернополя отримають 3 бюлетені:
 – світло-рожевого кольору - з виборів міського голови;
 – світло-жовтого кольору - депутатів міської ради;
 – блакитного - депутатів Тернопільської обласної ради.





Особливості голосування в містах районів Тернопільської області
Виборці в містах районів Тернопільської області обиратимуть депутатів Тернопільської обласної та відповідної районної рад, депутатів міської ради та міського голову.
Вибори депутатів обласної, міської і районної рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою (за партійними списками).
Вибори міського голови відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості. Тобто переможцем виборів стане кандидат, який набере більшість голосів виборців.

Виборці в містах районів Тернопільської області отримають 4 бюлетені:
– світло-рожевого кольору - з виборів міського голови;
 – світло-жовтого кольору - депутатів міської ради;
– світло-зеленого кольору - депутатів районної  ради;
– блакитного - депутатів Тернопільської обласної ради.

Осбливості голосування в селищах та селах Тернопільської  області
Виборці в селищах та селах Тернопільської області обиратимуть депутатів Тернопільської обласної та відповідної районних рад, депутатів селищної (сільської) ради та селищного (сільського) голову.

Вибори депутатів обласної, та районної рад проводитимуться за пропорційною виборчою системою (за партійними списками).
Вибори селищної (сільської) ради, селищного (сільського)  голови, старости  відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості. Тобто переможцем виборів стане кандидат, який набере більшість голосів виборців.

Виборці в селищах та селах Тернопільської області отримають 4 бюлетені:
– світло-рожевого кольору - з виборів селищного (сільського) голови;
 – кремового кольору - депутатів селищної (сільської) ради;
– світло-зеленого кольору - депутатів районної  ради;
– блакитного - депутатів Тернопільської обласної ради.

У селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об'єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", за винятком її адміністративного центру, обирається староста на строк повноважень місцевої ради.

Виборці такого населеного пункту додатково отримують ще один бюлетень:
-   білого кольору -з виборів старости села (селища).

Матеріал підготовлено в рамках проекту ТМО "Нівроку" та коаліції НУО «За прозорі вибори» "Залучення молоді до активної участі в місцевих виборах 2015 року та запобіганню порушень виборчого законодавства в Тернопільській області» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США


Немає коментарів:

Дописати коментар