четвер, 1 жовтня 2015 р.

Єжи Ґедройць і його справа. Досягнення Бібліотеки Культури


Виставка має назву Єжи Гедройц  і його справа. Досягнення Бібліотеки Культури”, виконана українською мовою та присвячена видавничій діяльності Літературного інституту  Є. Ґедройця. Виставку створено за ініціативи Фонду паризької культури, завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури і національної спадщини.
На виставці представлені досягнення Єжи Ґедройця i Літературного інституту в контексті книг, виданих у серії Бібліотека „Культури, а також постаті співробітників та авторів цієї важливої для польської культури установи з 1946-2000 років.  

У Бібліотеці „Культуриˮ видавалися твори польських і іноземних письменників з країн з-поза Залізної завіси, а також тексти інших авторів західних держав.  Серія характеризувалася широким тематичним спектром, серед якого історичні, соціологічні, політологічні  книги та белетристика, як вплинула на її престиж. Бібліотека „Культуриˮ спричинила нову хвилю зацікавлення такими літературними жанрами, як: есе та щоденник.
У вересні 2014 року, у 14-ту річницю смерті Єжи Ґедройца, відбулася прем’єра інтернет-порталу, який надав доступ до архівів Літературного інституту „Культураˮ. Тут представлено також багато інших матеріалів, пов’язаних з Інститутом: листи, фотографії, записи, газетні вирізки. Національна бібліотека бере участь у проекті впорядкування, інвентаризації та забезпечення доступу до колекцій з Мезон-Лаффітт з 2009 року.  Всі 637 номерів паризької „Культуриˮ і 171 видання „Історичних зошитівˮ вже можна прочитати он-лайн на сайті:


ВиставкаЄжи Гедройц  і його справа. Досягнення Бібліотеки Культуристворена українською мовою Фондом паризької культури, при фінансовій підтримці Міністерства культури і національної спадщини РП.
В Україні впершезавдяки Генеральному Консульству РП у Львові виставку репрезентовано у двох львівських установах: у грудні 2014 року в Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці, а у лютому 2015 року – у новій будівлі Українського католицького університету, а також у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в Івано-Франківську.
Завдяки Польському інституту в Києві виставка відвідала столицю України.
Генеральне Консульство РП в Луцьку організувало вже презентацію цієї виставки у Луцьку (квітень 2015 року, Галерея мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України, http://www.volart.com.ua/ukr/ ) і в Острозі (квітень / травень 2015, Острозька академія, http://www.oa.edu.ua/ ).
Після Тернополя, де виставка відкриється 02 жовтня о 18 годині в галереї Бункермуз, виставку представлять у Драматичному театрі в Рівному (листопад 2015). 


Немає коментарів:

Дописати коментар