пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

В ДАТО відкрили виставку "Подвиг людського духу"


У пятницю 20 листопада 2015 року в держархіві області відкрили документальну виставку присвячену вшануванню подвигу учасників Революції Гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної  Сотні.
Виставку відкрив кандидат історичних наук, директор архіву Федір Полянський. Автор експозиційного плану головний спеціаліст ДАТО Оксана Сулима розповіла присутнім про саме наповнення виставки.
До архіву на відкриття виставки завітали студенти ТНПУ імені Володимира Гнатюка. Спогадами про події 2013-2014 років з присутніми поділилися кандидат історичних наук і новообраний депутат Тернопільської міської ради Володимир Місько та Юрій Петрик студент-магістрант історичного факультету ТНПУ.










ПОДВИГ ЛЮДСЬКОГО ДУХУ

В державному архіві Тернопільської області експонується виставка «Подвиг людського духу», присвячена вшануванню подвигу учасників Революції Гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної  Сотні. Основою виставки стали фотографії головного спеціаліста Ігоря Крочака та документи зі стенду, який був встановлений на Театральній площі нашого міста. Ці документи були зібрані заступником директора обласного архіву Оксаною Савчин та головним спеціалістом Ігорем Крочаком та разом з іншими матеріалами увійшли в архівний фонд. Виставка складається з трьох розділів.
У першому розділі представлено фотографії Ігоря Крочака, які висвітлюють події тернопільського Євромайдану кінця листопада - початку грудня 2013 року. На світлинах багатотисячне народне віче «За європейську Україну!», яке відбулося 24 листопада на Театральному майдані. На ньому було прийнято Резолюцію про дії центральних органів влади щодо відмови від євроінтеграції, висунуто вимоги про відставку уряду та інші. 25 листопада понад 2000 студентів вийшли на майдан, щоб довести, що вони хочуть жити у європейській Україні. Щодня тернопільський Євромайдан збирав небайдужих людей, а після кривавих подій у Києві в ніч проти 30 листопада, місто мобілізувалось. На майдан вийшла така кількість людей, яку не бачили з часів проголошення Незалежності. За деякими оцінками, на майдан вийшло 40 тисяч людей. Таким чином Тернопільський Євромайдан став наймасштабнішим після Києва. І всі ці події зафіксовані Ігорем Крочаком та демонструються на виставці. Також експонуються малюнки зі стенду, що був встановлений на Театральному майдані.












У наступному розділі представлені документи, котрі стали частиною історії тернопільського Євромайдану. Це молитовник українського революціонера, патріотичні поезії, молитви, листівки, малюнки, оголошення про потреби для Майдану в Києві. Бо ж Київ за цей час став справжнім серцем України, куди зі всіх куточків з’їжджались люди, щоб захистити своє право на свободу.
Майже три місяці Євромайдан жив, як окремий організм, сповнений надій та віри в перемогу своїх ідей. Там люди вітали одне одного з Новим Роком, зустрічали Різдво і готувались до Водохреща, поки 16 січня 2014 року не проголосували за так звані «диктаторські закони», які не забороняли хіба що дихати. Далі були тижні боротьби на Грушевського, де з’явились перші Герої Небесної Сотні, хоча тоді ще мало хто собі уявляв, що таких героїв будуть десятки.
Саме про Героїв Небесної Сотні, уродженців Тернопільщини, розповідають документи наступного розділу виставки. Біографічні документи, публікації в місцевих ЗМІ та з інтернет-ресурсів розповідають нам про героїв, які віддали своє життя за кращу долю України. Це Олександр Капінос, 1984 року народження, уродженець с. Дунаїв Кременецького району, загинув 19 лютого; Ігор Костенко, 1991 року народження, уродженець с.  Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Василь Мойсей, 1992 року народження, уродженець с. Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Устим Голоднюк, 1994 року народження, уродженець м. Збараж; Назар Войтович, 1996 року народження, уродженець с. Травневе Збаразького району, загинув 20 лютого; Тарас Слободян, 1982 року народження, уродженець м. Тернопіль, Василь Аксенин, 1962 року народження, уродженець с. Литячі Заліщицького району.
На виставці експонується книга активного учасника Революції Гідності, бійця батальйону «Айдар» Андрія Юркевича, який загинув в зоні АТО 5 вересня 2014 року, «Моя революція». У якій він описав події 18-20 лютого в Києві. Також представлена книга Неоніли Кремянчанки про Героїв Небесної Сотні та учасників АТО «Рабів до раю не пускають».
Революція Гідності не тільки сколихнула країну хвилею патріотизму, а і показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас.

Оксана Сулима,
головний спеціаліст
відділу інформації та
використання документів
(фото Ігоря Крочака)


Немає коментарів:

Дописати коментар