понеділок, 11 квітня 2016 р.

Поєднання через важку пам'ять.


Суспільна ініціатива скерована на зміцнення польсько-українського порозуміння і міжнародної співпраці, зосереджена навколо делікатного питання важкої пам’яті. Організатори ініціативи, розпочатої в 2012 році, переконані в її існуванні навіть після розмови з останнім свідком даних історичних подій. Одним з першочергових завдань проекту є поширення новітньої історії з її добрими прикладами несіння допомоги одне одному незважаючи на війну, вигнання, переслідування і руйнування. До 2015року молоді поляки та українці зібрали 236 усних історій по обидві сторони кордону.
Дана ініціатива також має на меті знищення національних стереотипів, розвиток діалогу між польським та українським суспільством, позбавленого кліше та мови ненависті. Поставлені перед проектом завдання реалізують польсько-українські волонтери у співпраці з експертами численних організацій. Проект також присвячений збереженню нематеріальної спадщини, тобто досі невідомих випадків порятунку та допомоги українців і поляків в період етнічних чисток на Волині та Східній Галичині в 1943–1945 роках, операції “Вісла” в 1947 році, а також акцій помсти.
Проект відбувається на основі циклів зустрічей та запису свідків історії. Наступний крок – це творча  обробка та відповідне поширення зібраних розповідей в різний спосіб (інтернет, видання, зустрічі, обговорення, вистави). Діяльність, спрямовна на розвиток міжкультурної освіти, є можлива завдяки міждисциплінарному підходу, освітнім виїздам, консультаціям і майстер-класам. Масштаби проекту постійно розширюються з точки зору країн та партнерів, що в свою чергу лише сприяє підтримці діалогу щодо толерантності до Іншого/Чужого.
В рамках попередніх етапів проекту відбулися 4 експедиції, наймасштабніший з яких були експедиції на Волинь та Східну Галичину. Результатом ново зібраних матеріалів була поява видань, вистави, двох документальних фільмів та репортажу. На сьогодні основні організаційні події проекту (поширення інформації про нього, вернісажі, дискусії) відбулися в більш як 20 містах Польщі і України.
Промозустріч проекту в Тернополі відбудеться 15-го квітня о 17-й годині в галереї БункерМуз

 Період реалізації проекту: Від березня 2012 року, в ході реалізації
Місце реалізації: Польща, Україна (Волинь, Східна Галичина)
Партнери: Товариство Панорама Культур (співорганізатор 2012–2014), Міністерство Закордонних Справ Республіки Польща, Музей Історії Польщі (Польща), Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку (Україна), Інститут Національної Пам’яті (Польща), Інститут соціології Національної академії наук у Львові (Україна), Дрогобицький Державний Педагогічний Університет ім. І. Франка (Україна), Творче Об'єднання Театр „Альтер” (Україна), Осередок „Брама Гродзька–Театр НН” (Польща), Міська Публічна Бібліотека у м. Влодава (Польща) та ін.

ГРУПА МОВА ЖИВА є суспільною організацією, яка діє з 2012 року з центром у Міській Публічній Бібліотеці у Влодаві (Польща) та представниками в різних містах Польщі та України. Діяльність групи спрямована на промування суспільного діалогу та активності на основі методу усної історії, а також шляхом проведення культурних, наукових та освітніх заходів. Група є організатором таких проектів, як „Поєднання через важку пам’ять”,  „Літаючий університет усної історії”, „Регіональний осередок усної історії”. Дана організація також проводить наукові конференції, майстер-класи, вистави та інші заходи локального та транскордонного характеру.

ВІДКРИТИЙ ТЕРЕН – це фундація з центром у Любліні, яка діє від 2014 року. Діяльність організації – суспільно корисна, пов'язана з пошуком та створенням місць для мистецьких та суспільних заходів, в тому числі і заходів міського значення. Інші проекти: „Мешканці. Майстерняміфів”,„Любліняни надихають люблінян”.



Проект фінансується з програми з „Патріотизм завтрашнього дня 2014”, яку проводить Музей Історії Польщі в Варшаві. Створена в 2012 р. з коштів в рамах „Патріотизм завтрашнього дня 2012” та Міністра Закордонних Справ РП в рамках програм „Співпраці в сфері громадської дипломатії 2012” і „Підтримка Демократії”.

Контактні дані:     
Фундація Відкритий Терен
вул. Б. Хробреґо 1/25, 20-611 Люблін
+48 663 990 954
aleksandra.zinczuk@gmail.com            
terenotwarty.wodrpress.com
Група Мова Жива
MПБ, вул. Пшеходня 13, 22-200 Влодава
+48 82 57 21 492
facebook.com/mowazywa

***

krzysztof.sawicki@msz.gov.pl; tel. +380504382046 

Немає коментарів:

Дописати коментар