пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

USAID представив законопроект

USAID ПРЕДСТАВИВ МАЛИМ ТА СЕРЕДНІМ ПІДПРИЄМЦЯМ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО СПРОЩЕННЯ ПІДКЛЮЧЕННЯ ДО ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ
14 квітня, Тернопіль – У рамках співробітництва між Тернопільською областю та Програмою USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ), пройшов  круглий стіл з обговорення наявних підходів рішення проблеми приєднання до електромереж для малого та середнього бізнесу (МСБ), під час якого експерти презентували законодавчі зміни, що ліквідують корупційні ризики для підприємців.


Існуюча в Україні система підключення до електромереж є значним бар’єром для МСБ, зокрема, через складність та зарегульованість процедур, відсутність визначених термінів та обґрунтованих тарифів на підключення. Протягом 2015 року, за участі Програми USAIDЛЕВ, в Україні було розпочато реформу у сфері спрощення підключення до електромереж. Зусилля поєднали представники влади, бізнесу та експертного середовища. 

На сьогоднішній день Кабінетом міністрів України було підготовлено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку приєднання до електричних мереж», який було зареєстровано у Верховній Раді України (реєстраційний № 4310).  Окрім нього на порядку денному існують декілька альтернативних пропозицій рішення проблеми приєднання до електромереж, розроблені експертними групами та бізнес-асоціаціями. 

Експерти Програми USAID ЛЕВ представили на обговорення у Тернополі власний законопроект, який усуває основний базис для корупційних дій монополістів - можливість маніпулювати при визначенні обсягів необхідної реконструкції в мережах електропередавальної організації та джерел її фінансування (за рахунок інвестиційної програми чи за рахунок замовника).

Учасники круглого столу погодились з пропозиціями Програми USAID ЛЕВ, однак також звернули увагу, що значною проблемою на місцях є монополізація послуги приєднання до електромереж тому звернулись з проханням проаналізувати можливість демонополізувати цей ринок.  Учасники круглого столу погодились систематизувати свої пропозиції та надіслати до моменту розгляду законопроектів на підкомітеті.

Розгляд законопроектів по проблемі приєднання до електромереж відбудеться в найближчі тижні.


Контактна особа:
Микола Малуха, комунікаційний координатор Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні»
Тел.: +38066-922-53-89
          +38067-5432-478

Немає коментарів:

Дописати коментар