пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Виставка «Маріуполь на межі»


Незабаром 17 травня 2016 року о 12.00  в приміщені Тернопільського обласного краєзнавчого музею (м.Тернопіль площа Героїв Євромайдану 3, тел. 0352 52-44-77) відбудеться відкриття художньої виставки «Маріуполь на межі».

Автори – художники Олена Украінцева та Ганна Торкаєнко, мешканки Маріуполя, передали у своїх роботах події у цьому місті впродовж 2015 року. Тим хто цікавиться пропоную переглянути матеріали про виставку (посилання в кінці матеріалу) що проходили у інших містах України. Натомість для розуміння про творчий задум художниць підверстую матеріал журналістки Галини Терещук що був опублікований на сайті (http://www.radiosvoboda.org/content/article/27417625.html  ) за 9 грудня 2015 року.

Маріуполь на межі війни, миру і мистецтва
Художниці з Донбасу Олена Украінцева і Ганна Торкаєнко презентували у Львові виставку «Маріуполь на межі»
Галина Терещук

09.12.2015

Львів – Понад 20 картин прифронтового Маріуполя презентують у містах Західної України. Це твори художниць із Донбасу Ганна Торкаєнко та Олена Украінцева. Вони малювали свої картини на блокпостах, ризикуючи власним життям. Нині виставка «Маріуполь на межі» примандрувала до Львова. Художниці передусім прагнули мовою мистецтва показати світ українського бійця.

 Портрети бійців, їхній побут на блокпостах, сумні і веселі обличчя, зруйновані будинки донецьких міст, селище Широкине, де посеред руїн залишилась тільки церква. Бійці на блокпостах охоче погоджувались позувати, а коли бачили готову роботу, просили намалювати і для них. Відтак військовослужбовці повезли додому картини Олени Украінцевої і Ганни Торкаєнко.

На виставці представлені пейзажі Азовського моря і розмальований краєвидами міста ящик з-під боєприпасів, всередині якого наклеєні інформаційні листівки про найжахливіші криваві події в Маріуполі – 9 травня 2014-го, січня 2015-го, обстріл Східного базару. Також наклеєні плакати, які розвішують у маріупольських школах і роздають дітям, щоб навчити їх не піднімати невідомі предмети, як поводитись при обстрілах, що робити у разі поранення. У продовження цієї теми Олена Украінцева створила скульптуру – дитячі долоні, що тримають осколки.

Художник розповідає, що важко пережила літо 2014 року, зокрема те, що люди покидали свої домівки і втікали з рідних міст і сіл. Ці емоції передала на полотнах. Кожна картина – окрема історія бійця чи намальованого місця. Як і кожна з художниць, вона має власну пережиту історію. «Літо 2014-го ми всі прожили на валізках, думали, що ось тут речі у цій торбині, а паспорт у цій. Я собі казала, що не хочу звідси їхати», – каже Олена Украінцева.

Біль за покинутими містами і селами

Олена залишилась з родиною в Маріуполі, а ось Ганна Торкаєнко з чоловіком вимушена була переселитись із Донецька в Маріуполь. Її чоловік міліціонер, за  проукраїнську позицію його внесло у список своїх ворогів угруповання «ДНР». «Мій чоловік перебуває у розшуку, він ними трактується як зрадник «ДНР», – говорить Ганна.

У Маріуполі сім’я починала життя з «нуля», але водночас це місто подарувало їм нові можливості. Чоловік Ганни мріє про службу в новій поліції, вона малює, це допомагає забутись. На одній із її картин намальована військова амуніція чоловіка. Перед цим приміряла каску і бронежилет.

Художниці малювали свої роботи на полотні, що було зі старих їхніх запасів, є й графіка на папері, роботи на дереві. «Запаси полотна ще є. Рами ми самі робили, багетні, зокрема. Не дуже професійно, правда, зроблено, але ми старались», – розповідає Олена. Рами до своїх картин робили з того, що було під руками – навіть із залишків ящиків з-під боєприпасів.

Межа поміж людьми теж існує

Мисткині познайомились у Маріуполі і разом створили спільний проект «Маріуполь на межі», щоб показати через мистецтво життя прифронтового Маріуполя, міста, яке живе на межі війни і миру.

«Маріуполь на межі, тому що існує розкол поміж людьми. Я не зауважила, щоб люди підтримували так зване «ДНР», але мешканці нарікають на життя, що їм важко, хтось хоче СРСР, хтось так, як було до війни. Але повороту в минуле вже не буде, треба йти далі і будувати нове, але ці грані перетинаються і постійно виникають гострі моменти», – каже Олена Украінцева.

«Тяжко малювати квіти, дерева, коли такі речі відбуваються довкола. Я з радістю взялась за цей проект. Мені хотілось показати побут військовослужбовців, як у них все відбувається. У Львові бачу дуже багатьох бійців на вулицях, мені хотілось показати, як вони живуть, як харчуються, як там на Сході облаштувались», – продовжує Ганна Торкаєнко.

Були й кумедні випадки під час творчої роботи. Ганна Торкаєнко малювала берці бійця, переставивши їх з місця, на якому солдат їх залишив. Боєць повернувся і з жахом не виявив черевики. «Налякався, бо в чому, каже, я буду воювати. Змінного взуття у них немає», – згадує вона.

«Ми просили у них стару куртку, щоб декорувати, але які старі куртки, вони все це використовують», – зауважила Олена Украінцева.

Виставку маріупольських художниць раніше вже побачили в Ужгороді, Івано-Франківську, а далі, після Львова, – Тернопіль та інші міста. Бо для них важливо, щоб мешканці західних областей України зрозуміли те, що відбувається на Донбасі, щоб через призму мистецтва передати світ українських бійців. А ще їм хочеться достукатись до сердець тих людей, які загубились у житті, для яких важкими є виклики сьогодення, які замкнулись у собі, намагаючись зачепитись за втрачене минуле.

Довідково про виставку у інших містах:
http://report.if.ua/gazeta/kultura/zhyvopys-vijny-u-frankivsku-pokazuyut-vystavku-kartyn-mariupol-na-mezhi/



Львів

Яремче

Самбір


(підготував Ігор Крочак)

Немає коментарів:

Дописати коментар