пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Безмежний світ Івана Марчука ...



13 квітня 2016 року в Державному архіві Тернопільської області відбулося відкриття виставки «Безмежний світ Івана Марчука», з нагоди 80-річчя від дня народження художника.

Виставку відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський. На відкритті виставки були присутні та виступили: заступник голови Тернопільської обласної ради, кандидат історичних наук Любомир Крупа, доктор технічних наук, професор Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Микола Приймак, директор Тернопільського обласного художнього музею Ігор Дуда, голова Тернопільського обласного товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Богдан Хаварівський, директор департаменту культури, релігій та національностей  ТОДА Григорій Шергей. Про тематичне наповнення виставки присутніх ознайомила головний спеціаліст держархіву області Тетяна Маркевич.

















Іван Марчук народився 12 травня 1936 року на Тернопільщині в с. Москалівка Лановецького району в багатодітній родині.
В 1951-1956 роках навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша на відділенні декоративного розпису. Після служби в армії продовжив навчання на відділенні кераміки Львівського інституту декоративно-прикладного мистецтва, який закінчив в 1965 році.
Перша персональна виставка Марчука відбулася в 1979 році у Москві. У 1989–2001 роках працював за кордоном. Емігрував до Австралії, потім жив у Канаді та США.
У 1990 році І. Марчук відвідав Україну й відбулася його перша офіційна виставка саме в м. Києві – у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва. Через деякий час після цієї виставки почалося офіційне визнання художника, який у 1996 році отримує звання «Заслужений художник України», а в 1997 році – стає лауреатом Національної премії України імені Т. Шевченка. У жовтні 2007 р. був включений до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності» (72-е місце). В 2010 році – в рідному селі Москалівці, в приміщенні школи, відкрили музей Івана Марчука.
Приблизно з пяти тисяч творів і більше 100 персональних виставок складається доробок художника. Картини Івана Марчука зберігаються в галереях та приватних колекціях по всьому світі.













Основою виставки стали документи, які зберігаються в ДАТО в особовому фонді Івана Марчука та книги з науково-довідкової бібліотеки державного архіву. Заслуговують уваги спогади про Івана Марчука його сестри Катерини, записані в червні 1994 року. Сестра пригадує, як хлопець міг годинами із захопленням перемальовувати із книжок портрети письменників і поетів. Спочатку графив на них клітинки, нумерував, а вже потім малював. Поряд представлено добірку світлин Івана Марчука та його рідних і знайомих.
Гідним доповненням до виставки є книги біографічного характеру: праця Олександра Климчука «Я єсмь…» та Тараса Унгуряна «Одкровення від Івана».
 Відвідувачі архіву можуть ознайомитися з великою кількістю запрошень на виставки живопису Івана Марчука, які відбулися не лише в Україні, а й за кордоном. Особливо цікавими є каталоги за різні періоди творчості. Роботи, які представлені в них вражають своєю неповторністю і майстерністю. Наявні також інтервю Марчука та публікації про художника в різних книгах, періодичних виданнях та збірниках.
            Також на виставці можна оглянути репродукції картин майстра: «Польовий букет» (1979 р.), «Спогади дитинства» (1979 р.), «Ніч у степу» (1983 р.), «Замріяний степ» (1984 р.), «Осінні води» (1985 р.), «Полум’я червоних маків» (1986 р.), «Зимова дорога» (1986 р.), «Запах землі» (1996 р.) «Зійшло сонце над Дніпром» (2003 р.), «Повіяв вітер весняний» (2003 р.), «Котилося сонце яром» (2003 р.),
Завершують експозицію виставки добірка періодичних видань та книги, на обкладинках та при оформленні яких було використано живописні твори Марчука. Зокрема, напрочуд якісні репродукції – в книзі поезій Ліни Костенко «Гіацинтове сонце».

Головний спеціаліст
держархіву Тернопільської області                                                Тетяна Маркевич 


(фото Ігоря Крочака)

Немає коментарів:

Дописати коментар