пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Волонтерські відвідини медичної установи де реабілітуються учасники бойових дій. Тернопільщина...




Ми писали для наших читачів що, на нараді що нещодавно відбувалась в Тернопльській обласній державній адміністрації з представниками Міністерства оборони України ( з департаменту військово-цивільного співробітництва ЗС України, чит. матеріалhttp://newukraina.blogspot.com/2016/06/blog-post_22.html… ), волонтерами та громадськими активістами піднімався ряд питань що стосуються реабілітації воїнів що повернулись з румовищ неоголошеної Україні війни на Донбасі.
Тернопільські волонтери різних груп та об'єднань вирішили відвідати один з центрів що функціонують на Тернопіллі щоб переконатись наочно - як надається реабілітаційна допомога колишнім бійцям. 
В поїздку до знаної за межами Тернопільщини медичної установи зголосився і наш координатор по західній Україні Василь Конько. Разом з волонтерами з Тернопілля Тарасом Германом, бійцем Романом Мельником (позивний "Мамонт"), психологами, представниками облдержадмістрації делегація рушила у мальовниче Більче-Золоте що на Борщівщині. Треба сказати що телефоном координатор ГО "Схід та Захід єдині" Василь Конько повідомив мені що вражений побаченим, в далекому мальовничому куточку Тернопільщини функціонує заклад де нашим хлопцям реально надається реабілітаційна допомога. Взагалі він по простому сказав: - Ігор, ось номер телефона головного лікаря, позвони - поспілкуйся, а я тобі фотки скину...

































Отож знайомтесь з комунальною установою Тернопільської обласної ради, Більче-Золотецькою обласною фізіотерапевтичною лікарнею реабілітації. Колектив цього чудового закладу очолює Любомир Васильович Синоверський кандидат медичних наук, заслужений лікар України, депутат 4-х скликань Тернопільської обласної ради. До слова у цьому колективі працює ще один лікар з вченим ступенем кандидата наук, я думаю що згодом ми на своїх сторінках детальніше ознайомимо наших читачів і з колективом лікарні, і з роботою яку вони проводять. А зараз, тезово подамо те що вдалось вияснити у короткій телефонній розмові з Любомиром Васильовичом. Лікарня як реабілітаційний центр почала діяти ще у постмайданівські часи у 2014 році, з початком російсько - української війни почала приймати колишніх воїнів з передової. У березні 2015 року після капітального ремонту у лікарні на загальну кількість у 200 ліжок було обладнане 50-ти ліжкове "АТОшне" відділення (взагалі у лікарні 5-ть відділень). За рік у ньому пройшли лікування 144-ри колишніх бійця, 108-м членів їх родин (батьки, дружини, діти тощо, в це число входять і матері та дружини тих героїв що віддали своє життя за Україну). В установі діє багато процедур (аж 95-ть) падамо неповний перелік тільки ваннових процедур: родонові, морської солі, хвойні, бішофітні, мацестові, перлинні, кисневі, озонові, гідро-масажні. Функціонує басейн розміром - 25-ть на вісім з половиною метрів, а це аж 320 метрів кубічних води доведеної 26-ти градусів за Цельсієм. Судячи з Василевих фото є і тренажери для фізичних навантажень, і ще багато чого...
Хороші палати, санвузли. Харчування на день чотирьох разове вартістю до 40-ка гривень, звичайно хотілось би більшого, та я думаю що це питання не до колективу і керівництва установи, а до нормативів Міністерства охорони здоров'я (так - кошторис напевно треба переглядати з часом...). На завершення назвемо ті армійські з'єднання колишні воїни яких пролікувались у Більче - Золотому. Це хлопці з 24-ї, 56-ї, 128-ї бригад ЗС України, батальйонів "Шторм", "Тернопіль", "Збруч", силових спеціальних підрозділів СБУ та МВС України. Усі вони задоволені своїм відпочинком та реабілітацією. А командування деяких підрозділів вручило колективу установи грамоти-подяки.
Сьогодні Президентом України підписано указ про демобілізацію чергової хвилі військовослужбовців з зони бойових дій на Донбасі, а це означає що з часом у Більче-Золотецьких лікарів побільшає роботи. Бо додому повернеться багато бійців тернопільців що з честю виконували свій обов'язок на війні... Отож побажаємо колективу лікарні удачі та натхнення.

Ігор Крочак, прес-секретар ГО "Схід та Захід єдині"
(фото Василя Конька)

24 червня 2016 року

Довідково про лікарню: http://109.te.ua/…/%D0%A4%D1%96%D0%B7%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%…


Немає коментарів:

Дописати коментар