четвер, 3 листопада 2016 р.

Борис Станіслав: Захист прав адвокатів

Першого листопада відбувся семінар на тему «Захист прав адвокатів та гарантій їх професійної діяльності, та прав їхніх клієнтів».
Щоб не нагромаджувати пост великою кількістю тексту, програму семінару та інформацію про доповідачів долучу для ознайомлення. 
Стратегічна дискусія вдалася на всі сто. Було дійсно дуже цікаво і інформативно, адвокатам видали концентровану, точну і актуальну інформацію про порушення прав адвокатів, превентивну діяльність адвоката щодо захисту його прав та інтересів його клієнта, та уникнення їх професійного порушення. 

Тут обговорили і як має бути обладнане робоче місце адвоката, як має виглядати адвокатське досьє щоб воно було захищене адвокатською таємницею, і як належним чином укладати договір про надання правової допомоги. По цих темах я оглянувся і зрозумів, що в мене, та що там в мене, в більшості адвокатів, непочатий край роботи щодо облаштування робочого місця, удосконалення адвокатського досьє, покращення стратегії спілкування із клієнтами. 
Коли почали говорити про порушення прав адвокатів які мали місце в Тернопільській області оживилася дискусія, адвокати ради адвокатів, що були на затриманнях адвокатів працівниками НАБУ чи СБУ, розповіли про такі порушення, таке свавілля правоохоронних органів, що волосся на голові шевелилося. Я і сам за доручення центру з надання безоплатної правової допомоги в Тернопільській області був на таких затриманнях і мені доводилося неодноразово просити працівника НАБУ, а потім фактично вимагати щоб ті дали мені нагоду конфіденційно поспілкуватися з клієнтом, тут відзначу, що на іншому такому ж затриманні працівники НАБУ поводили себе тактовно та в межах закону, все ж таки необхідно враховувати людський фактор.
З нашої такої живої бесіди я зрозумів, що адвокатура, на привеликий жаль на сьогоднішній день слабка, слабка тому, що законодавець її такою зробив і тут вірно сказав голова ради адвокатів Міщенко В.В.: «Без змін в чинне кримінальне процесуальне законодавство України позитивних змін очікувати не варто, профільний закон не захищає діяльність адвоката в повній мірі». Я впевнений, що тут прокурори не погодяться і скажуть, що все в адвокатів добре, але перш ніж таке стверджувати необхідно побувати в «шкурі» адвоката, а ще подивіться на ресурс яким володієте і порівняйте повноваження.
Звучали також гасла: «адвокати повинні бути єдині», «тільки гуртом ми зможемо…». Це і дійсно так, але чи зможуть адвокати, які за роки зазнали значної профдеформації, тобто змінилися під тиском професії, подолати постійні внутрішні поклики все ставити під сумнів та нікому не вірити і не довіряти. Дуже хотілося б вже сьогодні бачити адвокатів, що стоять один за одним стіною. 
Розглянуті та обговорені теми є актуальними для адвокатів, не тому, що всі ми посередники, хабарники, рішали і взагалі люди погані тому хочемо вберегтися, а тому, що адвокат, на мою думку, сьогодні вже набуває вагоме значення в кримінальному і цивільному процесі, своїми діями і словом може стати, так сказати, неугодним певним людям в зв’язку із чим стає жертвою обшуків, перевірок і отримує на свою голову масу проблем. 
Ще пригадав такий цікавий факт, що розповідав нам адвокат Марк Сегал, так ось, в США прокурор понесе серйозне покарання за те, що використав очевидно недопустимий доказ в суді, який суд потім визнав таким. Марк розповів, що прокурору вигідніше і більш безпечніше відмовитися від обвинувачення аніж будувати його на недопустимому доказі. От вам і тема для майбутніх реформ прокуратури). 
Кожен адвокат в результаті таких стратегічних дискусій виніс для себе певні уроки, особисто я вже почав приводити в точнішу відповідність вимогам своє робоче місце, досьє.
І справді дуже хочу щоб адвокатура стала ще більш згуртованою, дружнішою і сильнішою, особисто я помагатиму чим зможу всім колегам. 

Немає коментарів:

Дописати коментар