четвер, 27 квітня 2017 р.

До 100-річчя битви під Калинівкою

27 квітня керівництво області зустрінеться з представниками генерального консульства Чехії щодо відзначення у липні цього року 100-річчя битви під с.Калинівка, Зборівського району.
Перед цим делегація відвідає місце битви - с.Калинівка, де готується генеральна реконструкція пам’ятника.
Представники Чеської сторони готові надати коментарі для ЗМІ.
Місце: ОДА, 825 каб.
Час: 16:00 (можливе незначне відхилення у часі в зв'язку із доїздом учасників зустрічі).

1 коментар:

  1. Битва чехословацьких та австро-німецьких військ відбулася 2 липня 1917 року під селом Калинівка Зборівського району на Тернопільщині в часи Першої Світової війни. У результаті наступу російсько-чехословацьких військ австро-німецькі війська відійшли від річки Стрипи. Було взято в полон 62 офіцерів, близько 4 тисяч солдат, захоплено 20 гармат та багато іншої зброї противника.
    Загинуло 238 чехословацьких воїнів, прізвища більшості яких невідомі. В складі чехословацької бригади воювали славетні постаті світового рівня: скульптор Карел Котрба, письменники: Ярослав Кратохвіл, Франтішек Кубка, Франтішек Лангет, а також майбутній президент Чехословаччини Людвіг Свобода. У травні 1992 року з Праги до Зборова прибув "траурний вагон", який доставив останки невідомого солдата та землю з братського поховання на Батьківщину.
    Чехословацька Республіка, що виникла у жовтні 1918 року, високо цінувала та цінує героїв, які полягли на зборівських полях. Друге липня стало святом чехословацької армії.

    ВідповістиВидалити