суботу, 1 липня 2017 р.

Як вбивають тернопільські парки

Не для кого не секрет, що з приходом п. Надала головою міської ради почався масовий наступ на зелені зони. Це реальна війна по усіх напрямах з наступом на парки, сквери, бульвари, прибудинкові території, стадіони. Громада може бачити вражаючи успіхи наслідків той тихої війни. Знищено десятки гектарів зелених територій – середовища життя тернополян. Але це не головне. Головне розвивати Тернопіль - файне місто. І він росте, як ракові пухлини центр заполоняють житлові та комерційні забудови, ринки, без врахування таких не потрібних питань – де мають дорослі та діти відпочивати, де поставити машину, як проїхати, яким повітрям вони мають дихати і т.д.
Попередні покоління Тернополян дбали про створення середовища комфортного для життя, залишили нам парки, сквери, яки були окрасою Тернополя та принесли йому славу найзеленішого міста. Багато людей приїжджали до Тернополя на літній період відпочити як до санаторію.
За останні роки не створене жодної нової зеленої зони, але продовжується нищення того що ще залишилося. При тому схеми дій вдосконалюються. Перед черговим руйнівним наступом на парки почали проводити конкурси на кращий проект реконструкції парків із залученням молоді. В цілому це не погано. Але їх використовують як аргументи для громади. Я спілкувався із цими дітьми. Вони щиро робили свою роботу у спрямованому напряму – будівельному. Серед них не було жодного фахівця з питань екології, тому екологічна складова взагалі не враховувалася, вони не усвідомлювали що проектують у парковій зоні.
Тому народилися проекти у парку «Шевченка» - «бруківочне» поле вишиванкою. Парку «Національного відродження» виявили потребу чудовий асфальт поміняти також на бруківку на мільйони бюджетних коштів та побудувати кілька споруд.
На черзі такої реконструкції стоять усі парки Тернопоя.
На жаль при формуванні змін до Генерального плану Тернополя п. Надал самовільно виключив обговорений пункт – відновлення меж парків на 25 гектарів. Тому наступ буде продовжуватися.
Наслідки такої бруківочної »політики» вже вражаючи.
За інформацією Державної екологічної інспекції у Тернопільської області наслідком «реконструкції» парку «Шевченка» знищили 394 квадратних метрів газонів, видалили (знищили) 91 одне здорове дерево, з додатковим пересаджуванням 29 дерев, 16 ялівців, 30 квадратних метрів квітників, яки пропадуть. Не пошкодували навіть пам’яти Степана Бендери. Можна було навколо пам’ятника зробити гарний скверик, який би був візитівкою Тернополя.
Це варварство відбулося на очах керівників обласної державної адміністрації, обласної ради. Жодної реакції не було. Також по усіх цих питаннях не зайняв позицію жоден депутат Верховної ради України від Тернопілля.
На жаль ми можемо констатувати що у цих діях п. Надал не прислуховується до фахівців, не враховується потреба проектування додаткових зелених зон, у тому числі при новому будівництві.
Як така екологічна складова у розвитку Тернополя практично відсутня. 2107 рік став для міської ради знаковим, коли у перше в історії була ліквідована окрема екологічна програма, вона стала складовою частиною на кільки листів у загальної програмі розвитку житло комунального господарства міста, яку ні хто не обговорював, у який не зазначене жодної проблеми.
Висловлюю думку своїх колег – Тернопіль потребує докорінної зміни напрямів свого розвитку. Має домінувати концепція створення здорового комфортного середовища з врахуванням кращих прикладів екологічної політики європейських країн із розв’язанням проблем, яки накопичилися.
Голова ГО «ЕКОАЛЬЯНС» О.Філь 01.07.2017р.

Немає коментарів:

Дописати коментар