пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

Бишки – столиця воюючої України


Всеукраїнська наукова конференція «Бишки – столиця воюючої України» приурочена до 75-річчя Української повстанської армії. 
У наукових статтях, уміщених у збірнику, розглянуто цілий ряд тем, в яких розкрито роль і місце Козівщини у боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу. Ряд наукових статей присвячені видатним постатям ОУН та УПА, які народилися на землях Козівщини або перебували тут в різні періоди національно-визвольної боротьби, окремим подіям, що відбулися на терені нинішнього Козівського р-ну Тернопільської обл. і мали визначальний вплив на розвиток повстанського руху, зокрема, Третьому Надзвичайному Великому Збору ОУН, який відбувся на хуторі Веснівка поблизу Золотої Слободи 21–25 серпня 1943 р., Темі УГВР, темі діяльності УГКЦ в контексті визвольного руху, темам зради та діяльності спецгрупи НКВС під виглядом ОУН, УПА на території району. У збірнику уміщено статті, які проливають світло на одну з маловідомих сторінок нашої історії – перебування Штабу Проводу ОУН–УПА на чолі з Романом Шухевичем у 1943–1945 рр. у с. Бишки та навколишніх селах нинішнього Козівського р-ну. Розкриття значення Бережанської округи (криптонім – «Холодний Яр»), до якої входили Бережанський, Зборівський, Перемишлянський, Рогатинський та Підгаєцький повіти під час національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежність, активізація досліджень з даної тематики, залучення науковців для продовження досліджень цього терену, який можна віднести до так званих повстанських «республік», дозволить історикам і краєзнавцям висвітлити роль Бишок як столиці воюючої країни. 
Збірник пропонується до уваги істориків, науковців, викладачів, студентів, учителів, учнів та усіх, хто цікавиться історією боротьби ОУН та УПА.

1 коментар: