неділю, 15 квітня 2018 р.

Кам'яний кар'єр

Десь 15 кілометрів від Тернополя є забутий для української промисловості кам'яний кар'єр. З його висот видно ген-ген аж за небокрай.
Камінь там давно вже не видобувають, хіба-що місцеві для дрібних господарських потреб. "Чужим" заборонено, проженуть.
Більше навідуються туди археологи. Шукають людські сліди від палеоліту аж до середніх віків. Виявлені стоянки періоду Ашель (300 -100 тис. р. до н. е.), поселення бронзового віку і періоду раннього заліза, кургани Київської Русі.
Експозиції з археологічних розвідок можна побачити в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
Кар'єр географічно знаходиться вище Тернополя. Складається з двох територій. Перша - це гора дрібного каменю. З неї розкривається долина річки Нестерівки або по-місцевому "стависко". На захід видно кривулю - найкрутіший залізничний поворот між Тернополем і Львовом. Далі - села Курівці, Цебрів, дорога в'ється стрічкою до Гаю. На схід - зір сягне мурів Тернополя.
Другу територію називають "ямою". Це не просто яма. Ширина урвища місцями сягає до тридцяти метрів, довжина близько двохсот. А глибина з обривів до дна - п'ятдесят, а може й більше.
Антуражем "ями" є величезні брили каміння, окремі сягають людського зросту. Вони зрідка зриваються з висоти і летять з гуркотом, аж земля гуде. Тож дном не так вже й безпечно ходити. Ці брили цікаво розглядати, бо можна помітити скам'янілі відбитки дрібних організмів, які колись населяли древній океан Тетіс.
З північної сторони урвища тягнеться кам'яна дорога. А ще далі на північ розкривається долина Серету-легенди. По другий берег заплави села Чистилів, Плотича, Біла і так до багатоповерхівок файного міста. Навіть озеро видно в хорошу погоду. Насолода від перегляду панорами неймовірна.
Пост скриптум: якось дивно, що туди ще не придумали велосипедний маршрут.
Avis Wind додав 11 світлин та 1 відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар