четвер, 5 квітня 2018 р.

Засідання Дністровської Українсько-Молдавської Комісії зірвано

Перше засідання Українсько – Молдовської Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер не відбулось. Формально зрив відбувся  з вини уряду Молдови. Що чи хто стоїть за лаштунками такої безвідповідальності залишається лише гадати. А поки що слово безпосерднім учасникам багаторічного процесу...
Знаєте... Є деякі люди, які цього засідання чекали 20 років і переймалися цим питанням, штурхали процес. І, дуже прикро, що перше засідання Дністровської басейнової комісії не відбулося, бо не набуло правового статусу належного. Дуже прикро!
Отут коментарі пана Миколи Кузьо.
Читайте самі. Бо, слів нема! :(
Саме розчарування.
Це, приблизно, як 20 років чекати коли Динамо-Київ буде грати в фіналі Ліги чемпіонів, і програти в півфіналі Баварії. :(


Сьогодні у Кишиневі, Молдова, мало відбутись перше засідання Українсько – Молдовської Комісії зі сталого використання та охорони річки Дністер. Це нова Комісія, створена двосторонньою Угодою, яку український парламент ратифікував у червні минулого року.

Україна провела усю підготовчу роботу і була готова провести засідання вищого органу цієї Угоди – Комісії, розпочати і спланувати подальшу її роботу, прийняти перші рішення.

Підготовлена українська делегація прибула в Кишинів, склад делегації з Українського боку відповідає, за рівнем, важливості проблеми, і колу питань.

Проте із великим подивом ми дізналися, що Молдовська Сторона відклала затвердження складу своєї частини Комісії, а отже перше засідання не може відбутись.

З коліс ми трансформували зустріч у підготовчі консультації. Проте жодних формальних рішень не буде прийнято.

Шкода, що ми марнуємо час, не користуємось новоствореною законодавчою базою, і спільними інструментами.

Процес мав формально зрушити. Нагадаю, що саме в рамках цієї Комісії згідно Угоди мають вирішуватись усі питання екологічного стану Дністра.

В України є політична воля і налаштованість на європейське добросусідське вирішення всіх проблем.

Ми послідовно це підтверджуємо останні роки своїми кроками, від ратифікації Угоди – до підготовки роботи органів Комісії.

Сподіваюсь, що сьогоднішня прикра ситуація не є насправді небажанням Молдови вирішувати питання спільного управління Дністром, а буде вирішена якнайшвидше і ми зможемо розпочати робити необхідне – професійно зайнятись рутинною роботою, щоб зберегти Дністер.

Сегодня в Кишинёве должно было состояться первое заседание Днестровской молдо-украинской комиссии по бассейну Днестра. Однако участников ждал сюрприз: накануне Правительство Молдовы решило не утверждать состав комиссии от молдавской стороны, а передать этот вопрос в парламент. Сам договор был ратифицирован правительством в январе 2013 года и для этого парламент не понадобился. Украинская сторона на заседании, которое уже было слишком поздно отменять, выразила удивление и непонимание поведения молдавской стороны, тем более, что всегда на протяжении более 20 лет Молдова всегда была инициатором и проводником договора, а интерес к проблемам Днестра уже охватил молдавское общество. Само сегодняшнее заседание, по-видимому, будет преобразовано в подготовительное.

1 коментар: