вівторок, 15 травня 2018 р.

На Тернопільщині вимагають негайного ухвалення виборчої реформи


15 травня у Тернополі представники політичних партій Об'єднання «Самопоміч», Громадянська позиція,, ДемАльянс, Сила людей, Українська галицька партія, Аргарна партія, ВО «Свобода», Рух нових сил, разом із активістами ГО «CentreUA», Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ», ГО «Автомайдан» закликали Парламент ухвалити в другому читанні та в цілому проекту Виборчого кодексу (№3112-1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.


Понад 150 учасників акції вимагали скасувати корумповану виборчу систему та перейти до пропорційної системи із відкритими регіональними списками (законопроект № 3112-1). Партійці та активісти Тернопільщини вважають, що нові виборчі правила дозволять обирати не лише партію, але й конкретних кандидатів в цій партії, тим самим формуючи список із людей, що мають довіру.

«Запровадження відкритих списків стане надіним бар’єром для проходження до парламенту кандидатів із низьким рейтингом та сумнівною біографією, які стрибають із партії в партію і йдуть до парламенту за недоторканістю. Зміна виборчої системи покладе край політичній корупції та «гречкосійству». Для того, щоб провести важливі для країни реформи та побороти корупцію необхідно повністю перезавантажити владу, яка після Революції Гідності на жаль не зуміла розірвати пуповину із корумпованою, олігархічною системою. Однак владу потрібно перезавантажити не шляхом чергової революції чи дострокових виборів, чого сьогодні гарячі голови добиваються, а змінивши виборче законодавство» - наголосив Андрій Грицишин, лідер фракції Об'єднання «Самопоміч» у Тернопільській міській раді.


Партійці зазначили, що минуло 7 місяців з моменту ухвалення виборчої реформи в першому читанні. На сьогодні представники робочої групи з розгляду правок до Виборчого кодексу опрацювали тільки 10% правок відповідно до поданих 4500. Аби вибори в 2019 році відбулись за якісно новою системою, Парламент має терміново доопрацювати та фіналізувати текст кодексу для розгляду в сесійній залі.
 «Зміна виборчого законодавства - це важливий крок до підвищення свідомості виборців. Нове виборче законодавство дозволить громадянам здійснювати вибір більш свідомо незалежно від впливу агітаційної реклами політичних сил та їх лідерів. Відкриті списки дозволять виборцю обрати конкретну людину із списку політичної партії, при цьому не того політика якого партія ставить першого по списку, а саме того хто викликає довіру у виборця» - зазначив Павло Іванечко, активіст ГО «Автомайдан».
Щоб нагадати депутатам про їхні зобов’язання, ініціатори акції зареєстрували звернення до Тернопільської облради з проханням обласну раду звернутися до Верховної Ради України з вимогою негайно доопрацювати та прийняти в цілому проект Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1), встановивши пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Під зверненням підписались понад 100 осіб, з числа політиків, активістів та свідомих тернополян.


Політики Тернопільщини наголошують, що Україні необхідно скасувати корупційну мажоритарну складову виборчої системи, ухваленої в інтересах та на догоду Віктору Януковичу. Так само варто відмовитись від закритих партійних списків, прохідні місця в яких продаються здебільшого кандидатам з Києва вони не відстоюють інтереси громадян усієї країни.


«Новий закон дозволить наблизити депутатів до людей. Адже закриті списки сковують народних обранців руками власників партій. Нам дуже важливо, щоб депутати в першу чергу чули думку своїх виборців, а не власників політчиних сил. Однозначно, що діючий закон про вибори, - це зло. По мажоритарній системі що ми маємо? Один варіант – це цинічні підкупи виборців. Інший стосується тих кандидатів, які не хочуть брутально купувати виборця, але в той же час розуміють, що на нього потрібно справити враження. Тоді вони в інтересах свого округу, по суті маленької локальної території, готові йти всупереч інтересам країни. Щодо відкритих списків, то, більшість рейтингових партій мають заможних власників. І зараз у них дилема: з одного боку є запит суспільства змінити законодавство. З іншого боку такі власники не проти залишати за собою можливість продавати прохідну частину виборчого списку. У мене пропозиція та заклик інформувати людей про те, які депутати та партії підтримають зміни. Ті, хто не підтримає, слід виключити для себе з виборчого бюлетеня!» - зазначив Іван Сороколіт, член політичної партії «Сила Людей».

Змінити виборчу систему обіцяв Петро Порошенко, коли балотувався на посаду Президента України в 2014 році, кажуть співорганізатори акції. Ухвалити новий виборчий закон з пропорційною системою та відкритими списками також зобов’язалися народні депутати чинного парламенту в Коаліційній угоді.
«Нам потрібно змінити виборче законодавство.  Змінимо закони і зможемо змінити свідомість людей. Люди зрозуміють кого вибирають. Депутати відповідатимуть перед своїми виборцями і перед партією. Виникне подвійна відповідальність і заставить народних обранців працювати.» -  наголосив Андрій Газилишин, заступник голови Тернопільського осередку ПП “Громадянська позиція".
Віталій Кудлак, голова обласної організації ПП “ДемАльянс” зазначив: «Нові виборчі правила – це важливий крок на шляху до деолігархізації української політики. Ми виступаємо за відмінну існуючої змішаної виборчої системи. Мажоритарна складова повністю дискредитувала себе. Вибори на округах стали символом політичної корупції, приниження виборців та дискредитації ідеї виборів, як можливості оновити політичну еліту. Варто зауважити, що впровадження пропорційної виборчої системи – не видумка опозиції чи громадського сектору. Провладна парламентська більшість прописала скасування мажоритарної системи у свій Коаліційній угоді. Проте тепер, коли БПП та НФ втратили залишки підтримки суспільства, вони чіпляються за змішану виборчу систему, щоб за допомогою підкупу та адміністративного ресурсу зберегти хоча б мінімальне представництво у наступному скликанні парламенту».
Вже 17 травня на площі Конституції в Києві народні депутати, представники політичних партій, активісти з усієї країни звернуться до Парламенту з вимогою негайного доопрацювання та ухвалення виборчої реформи.

Немає коментарів:

Дописати коментар