пʼятницю, 15 квітня 2011 р.

Kyiv Post протестує проти втручання в незалежну діяльність редакції.

Таким втручанням ми вважаємо рішення видавця Мухаммада Захура звільнити головного редактора Браяна Боннера через відмову зняти з публікації інтерв'ю з Міністром сільського господарства Миколою Присяжнюком.
 Редакція Kyiv Post починає страйк з вимогою відновити Боннера на посаді головного редактора. Ми продовжимо писати та редагувати наші статті, але жодної новини чи номера газети випускати не будемо.
 В будь-якому випадку, наразі доступ до сайтів для редакції заблоковано.



 Передісторія, наскільки її знає редакція Kyiv Post
 Вночі з 14 на 15 квітня, коли останній номер англомовної газети був надісланий до друку, Захур зателефонував Боннеру, щоб сказати, що газету буде закрито, якщо в ній буде надруковане це інтерв'ю, яке міністр дав 11 квітня.
 Захур попросив Боннера не друкувати статтю ні в інтернеті, ні в газеті. Все це відбувалося під час годинної телефонної розмови, яка завершилася о 1:30 ночі.
 Після обмірковування цього прохання, Боннер відхилив його і приблизно о 2:50 попередив Захура через СМС та електронною поштою, що не згоден брати участь у цензурі Kyiv Post. Він не отримав відповіді до ранку.
 Присяжнюк дав годинне інтерв'ю журналістам Kyiv Post 11 квітня, але, наскільки нам відомо, одразу ж передумав і попросив видавця Kyiv Post не дозволяти друкувати його в газеті.
До відправлення до друку газети вночі 14 квітня Захур мав кілька дискусій з головним редактором щодо цього інтерв'ю.
 Дискусії протягом тижня між Захуром і Боннером точилися навколо того, що питання дуже делікатне, і що стаття потенційно може мати погані наслідки як для Kyiv Post, так і для компанії Захура.
 Захур говорив про Присяжнюка як про “доброго друга”. Боннер, в свою чергу, сказав, що стаття повністю відобразить те, що міністр сільського господарства сказав у інтерв'ю, що всі принципи журналістської етики були повною мірою дотримані.
 В 23:35 14 квітня Захур написав Боннеру листа із запитанням, чи пішла стаття до друку. У відповідь Боннер сказав, що так, і вислав Захуру текст англійською мовою. О першій годині ночі Захур зателефонував до Боннера і сказав, що статтю було перекладено на російську і відправлено міністрові, який, за словами Захура, відреагував на неї погано.
 Після досить тривалої дискусії Захур попередив, що Kyiv Post може бути ліквідовано вранці, якщо стаття таки вийде в газеті або онлайн.

Позиція редакції
 Кожен власник газети має право визначати редакційну політику і вибирати головного редактора на власний розсуд, і, звичайно, кожну людину можна замінити.
 Але звільнення Боннера, який на посаді головного редактора працював майже три роки, вщент знищує історію незалежної журналістики в газеті, яка була заснована на цьому принципі в 1995 році.
 Захур публічно говорив, що дотримуватиметься цієї традиції невтручання в те, що пишуть журналісти, коли купував газету майже два роки тому.
 Закриття Kyiv Post — це занадто висока ціна для редакції, що складається з 30 осіб, та громади, для якої редакція працює.
 Редакцію Kyiv Post об'єднують спільні цінності: робота заради майбутнього країни, такого, в якому є місце повазі до незалежної журналістики, яка є наріжним каменем демократичного суспільства.
 Цій дії передувала низка попереджень Боннеру, починаючи з червня 2010 року, від представників Захура в компанії ISTIL Group, обережно ставитися до новин, про які пише Kyiv Post і зайняти позицію більшої підтримки стосовно Президента Віктора Януковича та його адміністрації.
 Але, в той же час, представники ISTIL Group, включаючи Захура, багаторазово схвалювали висококласну роботу редакції Kyiv Post. Вони також говорили, що погоджуються з більшістю того, про що пише газета. Але вони говорили, що незалежна робота журналістів потенційно загрожує іншим інвестиціям компанії в секторі нерухомості, ЗМІ та інших.
 З того самого червня періодично виникали внутрішні дискусії, інколи відбувалися спроби обмежити редакційну незалежність.
 Захур навіть придушив попередні розмови представників власної компанії про продаж газети високопосадовцю з Адміністрації Президента. Ці переговори почалися через страх того, що незалежна журналістика може загрожувати всій іншій компанії ISTIL Group.
 Проблема ні в одній газеті, одному головному редакторі, одній статті чи одній людині.
Редакція Kyiv Post, як і будь-який сумлінний незалежний журналіст, просто намагалася робити свою справу якомога краще, розповідаючи та аналізуючи новини, від самого заснування в 1995 році.
 З надзвичайним смутком ми змушені говорити про ці обставини, які загрожують великій традиції незалежної журналістики в Kyiv Post.
-- 

Немає коментарів:

Дописати коментар