понеділок, 10 вересня 2012 р.

Відкрита заява про екологічне інформування


ВІДКРИТА  ЗАЯВА  ПРЕДСТАВНИКІВ  ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ  ПРИРОДООХОРОННОГО СПРЯМУВАННЯ  ТЕРНОПІЛЬЩИНИ
з приводу імітації інформування та дезінформування громадськості з питань,
які стосуються довкілля та безпеки життєдіяльності населення

Природоохоронна громадськість Тернопільської області розглянула численні факти, що свідчать про імітацію інформування та випадки дезінформування громадськості області місцевими державними адміністраціями, органами влади та органами місцевого самоврядування Тернопільщини зокрема, і України в цілому, регіональними підрозділами Мінприроди, а також окремими ЗМІ з питань, які стосуються довкілля та безпеки життєдіяльності населення.

Громадяни не отримують вчасно, відкрито, повної інформації про надзвичайні ситуації та екологічні аварії й катастрофи в регіоні, як право, гарантоване Конституцією України, Законами України, міжнародними конвенціями та протоколами, стороною яких є Україна. В області не виходить Тернопільська обласна незалежна природоохоронна газета «Екологічний сполох» та жодна інша газета екологічного змісту; жоден офіційний веб-сайт державних органів влади та органів місцевого самоврядування області, регіональних установ Мінприроди не містить оперативної і аналітичної інформації щодо стану довкілля. Відбувається імітація природоохоронної діяльності, натомість збільшується кількість випадків корупції в екологічній та земельній сферах; природоохоронну громадськість не допускають до участі у роботі комісій обласної та районних рад, не дають можливості бути громадськими спостерігачами чи слухачами у прийнятті рішень з питань, які стосуються довкілля та використання природних ресурсів області. Більше двадцяти років в Тернопільській області і, зокрема, в місті Тернополі, залишається невирішеним питання управління твердими побутовими відходами та іншими хімічними відходами, небезпечними для здоров’я людей. Аграрна область стає найбільш розораною в державі, але сільське господарство не стає на шлях збалансованості, а навпаки, більш інтенсивно забруднює навколишнє середовище сільськогосподарськими відходами. З кожним роком стають забрудненішими водні ресурси, що використовуються для питних потреб, які в свою чергу позначаються на погіршенні здоров’я людей та зростанні захворюваності, пов’язаної із водним фактором. Основні забруднювачі та руйнівники природних ресурсів не лише не платять за забруднення, спричинене їх діяльністю, а наперекір здоровому глузду пропагуються як «взірцеві» екологічно чисті господарники. 

Непоодинокими є факти, що свідчать про залякування та тиск не лише на активістів політичних партій, а й журналістів, громадських діячів, правозахисників, лідерів незалежних профспілок та неурядових організацій. Але усе це відбувається на фоні політичної боротьби та узаконення природовбивчого бізнесу, а також варварського знищення природних ресурсів краю, який має усі умови розвитку як туристичного. Побоюючись поразки в умовах політичної свободи, влада імітує широке інформування та залучення громадськості, а натомість займається дезінформуванням та намагається усунути усі реальні джерела правдивої незалежної екологічної інформації за допомогою тиску й переслідування.

Якщо почнуть торгувати повітрям для дихання, отруять усю питну воду, забруднять і виснажать землю, придатну для ведення сільського господарства, то настане останній день, коли гроші вже не матимуть жодної вартості.  Ми закликаємо свідомих українських громадян до спротиву новітній диктатурі, яка зазіхає на право громадян мати інформацію  про стан довкілля та безпеку життєдіяльності населення.

            Ця заява є відкритою до підписання.

Галина Проців, Екологічний  клуб „Край”, Міжнародна асоціація «EКO-TIRAS», м. Бережани
Сергій Люшняк, Екологічний  клуб „Край”, Освітньо-інформаційний центр води «Студня майбутнього», м. Бережани
Любомир Махомет, Еколого-гуманітарне об’єднання «Зелений світ», м. Чортків
Олександр Степаненко, Еколого-гуманітарне об’єднання «Зелений світ», м. Чортків
Любомира Качмарська, Тернопільське екологічне об’єднання „Наше місто”, м. Тернопіль
Оксана Гуцал, Тернопільське екологічне об’єднання „Наше місто”, с. Гаї Шевченківські
Степан Вадзюк, Тернопільська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги,
м.Тернопіль
Ігор Гаврилишин, Бережанський районний осередок Всеукраїнської екологічної ліги,
м. Бережани
Надія Волинець, Бережанський міський осередок Всеукраїнської екологічної ліги,
м. Бережани
Олег Гром, Тернопільська обласна громадська організація «Асоціація захисників безпритульних тварин «Ноїв ковчег», м. Тернопіль
Олександр Філь, Тернопільська обласна громадська організація «Медобори», м. Тернопіль
Олександр Ліщенко, Тернопільський обласний спортивно-екологічний клуб «Каскад»,м. Тернопіль
Володимир Ханас , Адаптаційний чоловічий центр, м. Тернопіль




м. Тернопіль

Немає коментарів:

Дописати коментар