вівторок, 26 лютого 2013 р.

Не голосуйте "замість того хлопця"


Депутати повинні голосувати особисто. Так вважають громадські активісти, які розробили відповідний проект. У планах ініціаторів – запровадити персональне голосування за рішення у місцевих радах. Адже сьогодні більшість порушень при волевиявленні обранців трапляється саме через голосування картками в електронній системі.

Святослав Грабовський, координатор проекту «Персоналізація голосувань у місцевих радах»:
«Багато рішень підставляються, самі депутати навіть не знають, за що вони голосували. Тобто пройшла сесія, вирішили на сесії 3 питання, а через рік виявляється, що на тій сесії вирішили 4 питання, або 5 питань, про це знає хіба секретар ради і голова, які ці рішення підписують, тому що жоден з депутатів не лишає свого підпису на тих рішеннях, за які він голосував. Це дає можливості для зловживання, для підставляння інших рішень».
Голосують картками відсутніх депутатів і на сесіях Тернопільської міської ради, кажуть її депутати.
Олег Вітвіцький, депутат Тернопільської міської ради:
«Розмірений спосіб голосування – кожного місяця по 100, 100 з чимось земельних питань, яке відбувається в такий спосіб, що справді іноді вже хочеться просто покинути залу для голосування, бо ніяким іншим чином не можна висловити свій протест. Іноді так відбувається, що депутатську картку міської ради я просто виймаю і тримаю вгорі, щоб бачили, що я просто не беру участі в цьому, даруйте, дерибані, який відбувається періодично, при чому з такою впертою періодичністю в стінах Тернопільської міської ради».
Тарас Юрик, депутат Тернопільської міської ради:
«За 2 роки роботи в Тернопільській міській раді фракція «Фронту Змін» в Тернопільській міській раді жодного разу не вдалася до голосування, я це говорю абсолютно ствердно, за свого колегу-члена фракції. Тобто жодного разу такого факту не відбулося. Не можу сказати такого про інші політичні сили, зокрема про політичну силу, яка на сьогоднішній день складає більшість в міській раді. Тому що неодноразово ми зауважували ці речі, неодноразово ми піднімали ці питання під час проведення самої сесії, неодноразово була ситуація, при якій записувався на виступ депутат, якого насправді взагалі не було в залі, який хворів, перебуваючи вдома».
Голосування за себе і «за того хлопця» сьогодні відбуваються в радах усіх рівнів. Для прикладу, заволодіти територією, яка сьогодні належить дітям-інвалідам, за рішенням сесії хотів депутат з Камянець-Подільського району, що на Хмельниччині.
Василь Ханас, експерт:
«На сесії обласної ради мав бути пункт 41, який звучав так: «Про ліквідацію Заліської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату та передачу її майнового комплексу». Але буквально за день це рішення змінилося на пункт 42 «Про припинення діяльності Заліської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату шляхом ліквідації». З неофіційних джерел є така інформація, що один з депутатів зацікавлений в території цього навчального закладу».
Причина численних голосувань чужими картками, можливо, й в тому, що українських депутатів за це не карають. Значно серйозніше ставляться до таких порушень закордоном.
Степан Барна, депутат Тернопільської обласної ради:
«Ізраїль – засудження до 5 років позбавлення волі, у випадку, якщо він не проголосував персонально, Шотландія – кримінальна відповідальність, Литва – позбавлення мандату, Словаччина – позбавлення мандату, Польща, у випадку, якщо не проголосував особисто, а за тебе колега проголосував – позбавлення мандату та заборона балотуватися на виборні посади, Україна – депутат фактично не несе відповідальності».
Сьогодні тернопільські депутати, опозиційні до провладної в Україні партії, відкрито підтримують пропозицію голосувати поіменно. В той час як їхні лідери відстоюють таке право у Верховній Раді. Місцеві депутати також не відстають від своїх столичних побратимів. Дехто вже навіть розробив проект для поіменного голосування.
Володимир Болєщук, депутат Тернопільської обласної ради:
«Ми з депутатом обласної ради, заступником О. Боберським розробили також свій проект внесення змін до регламенту, який також передбачає і персональне голосування, передбачає, як це все відбувається процедурно, хто за що відповідає, і тоді депутат буде більш відповідальний і перед своєю громадою, і перед тими людьми, які за нього голосували».
Володимир Ханас, експерт:
«Логічно звернутися до тих депутатів, які відстоювали право на персональне особисте голосування у Верховній Раді, щоб вони ж і внесли цей законопроект і на місцевий рівень. Тому що персоналізація голосування – це, на моє особисте переконання, на переконання моїх колег, це святий обов’язок депутатів».
Від проекту «Персоналізація голосувань у місцевих радах» сьогодні «відхрещуються» голови рад чи не в кожному регіоні. На думку координаторів ініціативи, це не дасть їм змоги приймати незаконні рішення. То ж Тернопільщина має шанс стати першим регіоном в Україні, де введуть поіменне голосування.

Немає коментарів:

Дописати коментар