понеділок, 11 листопада 2013 р.

Тренінг для слухачів секції історії України та правознавства

Відбувся навчальний тренінг для слухачів секції історії України та правознавства міського відділення Тернопільської МАН на тему: «Документальне авторське кіно як навчальне джерело інформації». МАНівці долучилися до 10-го мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA. Володимир Ханас, відомий громадський діяч презентував фільм «Ромська мрія», режисера Романа Бондарчука. Він розповів про фестиваль та цікаву зустріч із однією з героїнь фільму.


Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області; це чотири історії про мешканців таборів – Дениса, Мирослава, Діани та Ренати, яких вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями.

Викладач секції історії України І р.н., кандидат історичних наук Гонтар Тетяна Миколаївна після перегляду фільму провела опитування серед присутніх, щоб дізнатися їхнє враження від перегляду. Слухачі історичної та правничої секцій МАНУ не залишилися байдужими глядачами. Вони відзначили, що проблема циган існує, говорили про потребу освітніх, медичних, юридичних заходів, щоб подолати бідність та антисанітарію в таборах ромів. Разом з цим, вони закликали до поваги до ромів, їх ментальності та культури. Зазначалося, що ситуація щодо грамотності ромів сьогодні є не досить втішною: більшість дорослого населення як сільської і міської місцевості практично не вміють читати, писати, рахувати або роблять це з певними труднощами. Лише 2% ромського населення мають базову або повну вищу освіту.

Яремко Оксана Михайлівна, кандидат юридичних наук ТНЕУ зазначила, що стрічка дала можливість ознайомитись не тільки з історією головних героїв, а й побачити уклад життя ромських громад, їх традиції, зрозуміти, що в силу менталітету та традиційності цього народу він потребує правового і юридичного захисту.

Для всіх учасників зустріч була пізнавальною і цікавою.

Немає коментарів:

Дописати коментар