неділю, 27 вересня 2015 р.

Анонси Мандрівного Docudays UAв Тернополі 2015

Нульовий вплив/No Impact Man: The Documentary, Лора Ґебберт, Джастін Шайн, США, 2009, 93"

Сім’я Бівен із Манхеттена розпочинає річний проект, спрямований на зменшення впливу на навколишнє середовище, який передбачає відмову від електроенергії та створення відходів (включаючи туалетний папір), а також виробництво нових ресурсів. «Нульовий вплив» створює особистісний і часто химерний портрет подружжя, яке пристосовується до суворих і тривалих змін у способі життя, що повністю змінюють їх існування. Як вони справляються з цими змінами? Чи стають деякі речі в житті кращими і простішими, якщо дещо обмежити себе?


Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу/Gabriel Reports on the World Cup, Ельс ван Дріль, Нідерланди 2014, 17"

Бразильський хлопчик Ґабріель Матос був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні. Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

Медик іде останньою/The Doctor Leaves Last, Світлана Шимко, Угорщина, Україна 2014, 26"

Лікарка-волонтерка Таня була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Тим часом неоголошена війна з Російською Федерацією починається на сході України. Таня знову мусить їхати на фронт.
DOCU/КОРОТКО Почесний диплом героя документальної стрічки Docudays UA 2015

Місце, що ми звемо домом/This Place We Call Our Home, Тора Лоренцен, Сибілла Марі Туксен, Україна 2014, 30"

Атмосферу цього фільму визначає радше війна, аніж журналістські факти. Через музику ми зазираємо до всіх прошарків суспільства. Через поезію ми показуємо, як це – коли твоя країна поринає у нескінченне протистояння. Туман оформлює сцену війни, якої ніхто не очікував. Солдат курить свою останню цигарку у вікні перед тим, як сісти у ліфт назустріч вірній смерті. Мати молиться за синів України. Бабуся на Майдані співає: «Якщо вмерти мусить, хай помре миттєво».

Пост Майдан/Post Maidan, Сергій Андрушко, Україна 2014, 42"

Автори стрічки кілька тижнів стежать за чотирма людьми напередодні президентських виборів в Україні. Усі вони з різних куточків країни – Донецька, Криму, Ірпеня та Києва. Їх об'єднує те, що вони були поранені під час протестних акцій в Україні. Майдан втрачає свою актуальність, а чотири герої фільму намагаються вирішити особисті проблеми та беруть активну участь у громадському житті країни.

Скрізь Майдан/Maidan Everywhere, Катерина Горностай, Україна 2015, 36"

«Хочу не забути цей рік, хочу пам'ятати людей, що були поряд. Рік Майдану, рік під знаком війни і миру».
ПРИЗ ІМЕНІ АНДРІЯ МАТРОСОВА ВІД ОРГАНІЗАТОРІВ DOCUDAYS UA  

Точка відліку/Starting Point, Міхал Щесняк, Польща 2014, 25"

Анета «бунтувала по повній» у дев’ятнадцять років й опинилася у в’язниці за вбивство. Дев’ять років потому повсякденне життя приводить її зі стін в’язниці до будинку престарілих. Одна з його мешканок, Гелена, була хворою з раннього дитинства. На її думку, в молодої жінки є все, чого тільки можна бажати. Тож Гелена, чиї знання про світ обмежені «вікнами лікарень і диванами», з жадобою цікавиться життям Анети. На Анету чекає випробування… і Гелена допоможе їй.

DOCU/КОРОТКО Головний приз: Docudays UA 2015


Фізрук, золото та річка/The PE Teacher, Gold and the River, Аманбек Ажимат, Киргизстан 2014, 28"

Вчитель фізкультури у сільській школі вимушений заробляти на життя своєї родини, добуваючи золото у ріці Нарин.
DOCU/КОРОТКО Почесний диплом: Docudays UA 2015

Божа воля/God’s Will, Бєата Бубєнєц, Росія 2013, 55"

Колишній необуддист, який став палким захисником православних цінностей, Дмітрій Ентео, привернув до себе увагу публіки після кількох самостійних ексцентричних акцій. Він називає себе православним «акціоністом» і виступає проти творчості мистецьких груп «Война» та «Pussy Riot». Зібравши на свою підтримку рух православних активістів, який він називає «Божою волею», Дмітрій оголосив про намір очолити Росію, а згодом і весь світ у євхаристичній революції. Які це має наслідки, і хто такий Ентео насправді?

DOCU/ПРАВО Головний приз: Docudays UA 2015


Цап за голос/A Goat for a Vote, Єрун ван Велзен, Нідерланди 2013, 51"

Після виборів, які нещодавно відбулися в їхній країні, багато кенійців полегшено зітхнули. Вибори, що пройшли 2013 року, хоча й не позбавлені підозр у фальсифікаціях, були проведені відносно спокійно порівняно з масштабними вибухами насильства чотири роки тому. У середній школі Маджаоні наступне покоління кенійських виборців навчається демократії. На щорічних шкільних виборах троє учнів змагаються за почесну посаду президента школи. Безмежні ентузіазм і мотивація цих трьох кандидатів віщують жорсткі виборчі перегони.

ПРИЗ СТУДЕНТСЬКОГО ЖЮРІ Docudays UA 2015
DOCU/ПРАВО Почесний диплом героя документальної стрічки: Docudays UA 2015


Яма/My Home, Їржі Стейскал, Чехія 2014, 84"

Наташа Юрченко жила у маленькому селі, доки забудовники не вирішили зайняти цю місцевість. Її сім’я чинила спротив забудові, а тепер опинилася в пастці поміж висотних будинків. Наташа хоче боротися за свій дім, але в її родині назрівають конфлікти. Як далеко вона піде заради рідної домівки? Кінопортрет п’яти років життя однієї надзвичайної родини в сучасній Україні.
ПРИЗ ГЛЯДАЦЬКИХ СИМПАТІЙ Docudays UA 2015

Викладач англійської/English Teacher, Ніно Орджонікідзе, Вано Арсенішвілi, Грузія 2012, 56"

Молодий вчитель англійської у пошуках пригод отримує завдання – здійснити «мовну революцію» в далекому грузинському селі. Шукаючи нових пригод, молодий вчитель опиняється на передовій великих політичних змін у цій країні. Аби позбутися радянської спадщини та долучитися до західного світу, уряд започатковує проект «захоплення» Грузії англомовними людьми. Схвильований мандрівник сповнений рішучості докласти зусиль у «радикальні зміни» в маленькій пострадянській країні. Проте, коли спадає перша хвиля захвату, він стикається із похмурою дійсністю.

Володар/The Ruler, Шалва Шенґелі, Грузія 2014, 53"

Чи потрібно було залишити пам’ятник Сталіну на подвір’ї жіночого монастиря? Головне питання фільму стало причиною конфлікту в маленькому грузинському селі. Монастир, розміщений у Храмі Христа Спасителя VII століття, – з одного боку, та пам’ятник вождеві – з іншого: чи можливе таке співіснування? Як церква стала прихистком для вождя, чиє ім’я пов’язане із боротьбою з релігією? Які ідеологічні конфлікти типові для Грузії ХХІ століття? Автори фільму шукають відповіді на ці питання.

Звідки з'являється пил і куди зникають гроші/Ash and Money, Тійт Оясоо, Ене-Лііс Семпер, Естонія 2014, 98"

Театр NO99 у березні 2010 року оголосив, що він протягом двох місяців створить нову успішну й популярну партію, використовуючи всі прийоми, котрі застосовують у політиці та зв’язках із громадськістю. Театр організував з’їзд партії за участі 7000 людей. Документальний фільм, що розповідає про цей проект і його впливи, – це дослідження демократії, медіа та громадянського суспільства Естонії.

Це моя земля/This Is My Land, Тамара Ерде, Франція 2014, 93"


Як в освітніх системах Палестини та Ізраїлю викладають історію цих країн? «Це моя земля» зображує кількох єврейських та арабських учителів упродовж навчального року. Спостерігаючи за їх суперечками й обміном думками з учнями, дебатами з міністерствами освіти та їх поглядами на шкільну програму, глядачі отримують уявлення про глибокий і тривалий вплив, який ізраїльсько-палестинський конфлікт транслює наступному поколінню.

Немає коментарів:

Дописати коментар