неділю, 20 вересня 2015 р.

Тернопільський отець Фйодор

Злочин і кара - філософські категорії, описані Федором Достоєвським у далекому 1866 році, сьогодні як ніколи стали актуальними для тернополян.
Вже другий день в мережі киплять пристрасті з приводу лавиноподібного клонування популярної спільноти «Тернопільські новини». Спочатку з невідомих для Володимира Ханаса та Олега Різника, адміністраторів групи, причин вона раптом перетворилась із відкритої на таємну, а згодом з’явився її однойменний клон, який адмініструють Григрій Бурбеза та його вірний падаван і послідовник Антон Марчевський. А трішки пізніше адміни вже таємної групи «Тернопільські новини» створили власну нову але відкриту спільноту із тотожною назвою.

Одним словом, на даний час існує три різні спільноти із однаковою назвою - «Тернопільські новини», а їх адміністратори та їхні знайомі ведуть гострий спір про те, яка група є «справжньою», а також хто у кого вкрав назву спільноти і чиєю власністю вона є.
Не буду вдаватися у деталі їхньої переписки, із цими словесними кульбітами кожен бажаючий може ознайомитися і сам. Я ж пропоную перенести дискусію в дещо іншу площину і поглянути на цю дійсно актуальну проблему під іншим кутом.
Для чіткого розуміння проблеми називатиму речі своїми іменами, і нехай мене вибачить товариство за радикальність і гостроту.
Вже кілька місяців поспіль спільнота медійних спеців на чолі із Григорієм Бурбезою, якого ми шанобливо позаочі називаємо Отєц Фьодор, працює на виборчий штаб міського голови Тернополя Сергія Надала. І нічого у цьому поганого не було б, якби вони зберігали адекватність і не розпочали впроваджувати «геніальний» план засирання усіх можливих спільнот дифірамбами на адресу мера, або іншими словами просто флудити. Як результат, вони разом із своїми ботами стали небажаними гостями у товаристві користувачів «місцевого» Facebook. З часом їх банально почали банити.
Але хто ж платитиме за хвалебні оди гроші, якщо їх крім піарників мера ніхто не читатиме? От і постала у хлопців потреба якимось чином здобути доступ до однієї із авторитетних і чисельних груп, таких як «Тернопільські новини».
Результат цієї історії вам відомий – сторінка одного із адмінів групи зламана, спільноті наданий статус таємної, а Отцом Фьодором створено її клон, який у очах користувачів мережі буде виглядати як неупереджене джерело об’єктивних новин. Новин будуть про здобутки мера і прорахунки його конкурентів, розуміється ж.
Зараз ведуться гострі спори про те чи мав Бурбеза право називати свою спільноту іменем вже існуючої, чи зареєстрований бренд «Тернопільські новини» і кому він належить, але чомусь усі упускають із виду той момент, що перед створенням клону хлопці банально зламали особисту сторінку нелояльного до них адміна, отримали доступ до його приватних даних (особистої переписки, приватних фото тощо) і внесли несанкціоновані зміни у статус групи. Тобто вони, не маючи можливості законними засобами виконати задачу, поставлену керівництвом, наважилися на злочин, який передбачає позбавлення волі на строк до трьох років. За мішурою взаємних образ ми упустили головне – заради вузькопартійних інтересів Отец Фьодор із послідовниками пішли на злочин. І тут вже не питання в тому чи вдасться це довести прокурору.
Ми з вами, не бюрократизовані суди чи корумповані слідчі, які вже другий рік не можуть знайти Януковича. Нам прекрасно відомо хто кілька останніх місяців «ламає» неугодні мерові сайти. Ми чітко розуміємо, що створення Бурбезою клона групи це не збіг обставин, щоб він там не чесав. Для нас не потрібно показухи у судовій залі. Але нам необхідно дати собі відповідь на запитання, чи готові ми і далі толерувати свавілля, яке вони собі дозволяють. Людина, яка скоїла злочин один раз, скоїть його і вдруге. Сьогодні вони ламають сайти і сторінки Фейсбуку, а завтра ламатимуть черепушки.
Треба чітко усвідомити, що їхня вседозволеність є наслідком віри у свою безкарність. Вони розуміють, що напишімо ми хоч сотню заяв у міліцію, їх за руку спіймають навряд, а отже і не покарають. Так вони можуть і далі робити все що заманеться. Але чи дійсно вони це можуть?
На відміну від міліції нам не потрібно знаходити відбитки пальців на клавіатурі щоб поставити негідників на місце, але чи готові ми до цього? Ми громадяни, ми маємо права і законні інтереси, а відтак вправі самі захищати їх коли влада і правоохоронці залишаються осторонь. Я не знаю яким чином можна покарати цих безпридєльщиків, але вони мають зрозуміти, що це їм так не мнеться. Можливо, варто оголосити їм бойкот або зайти до їх шефа в міськраду на пару «теплих» слів? Як краще діяти ще невідомо але попускати це далі неможна ні в якому випадку.
Пропоную висловлювати конкретні пропозиції щодо узгодженої реакції громадськості на дії Бурбези і його колєг під цим постом або ж надсилати їх Володимиру Ханасу та Олегу Різнику.
Нумо до дії!
Альберт Кулеба

Немає коментарів:

Дописати коментар