середу, 2 вересня 2015 р.

Регламенти рад Тернопільщини далекі від євростандартів

Результати моніторингу, проведеного робочою групою від коаліції громадських організацій «Прозорі регламенти», свідчать, що регламенти обласної та міських рад Тернопільщини містять ряд окремих недоліків, які ускладнюють доступ громадян до інформації та не відповідають європейським нормам публічності та підзвітності. Також дивує непрофесійність і закритість чиновників деяких міських рад Тернопільщини.
В поле дослідження потрапили: Тернопільська обласна рада і Тернопільська, Бережанська, Збаразька, Кременецька, Підгаєцька, Теребовлянська та Чортківська міські ради.
І хоча після прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації» обласна та міські Ради, декларують прагнення до прозорості і підзвітності влади, проте є і ряд недоліків, існування яких перекреслює європейські стандарти в Україні, а саме:
- не належно прописані процедури доступу громадян на пленарні засідання міської ради та засідання постійних депутатських комісій;
- відсутність чіткої процедури громадських слухань перед прийняттям бюджету;
- відсутність публікації інформації про видаткової частини бюджету;
- відсутність процедури завчасного повідомлення про час, місце та порядок денний засідань постійних депутатських комісій через веб-сайти рад;
- відсутність порядку опублікування стенограм пленарних засідань;
- на більшості офіційних веб-сайтах не надається інформація про помічників депутатів;
- відсутність прописаної процедури оприлюднення на офіційному веб-сайті ради декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру депутатів
- відсутність прямої відео- трансляції та відео- архівів пленарних засідань ради, виконавчих комітетів міської ради/ президії обласної ради.

На основі моніторингу зроблено висновки і будуть напрацьовані спільні пропозиції органам місцевої влади щодо шляхів впровадження реформаторських норм на місцевому рівні. Ці рекомендації пройдуть зовнішнє рецензування у експертів на предмет їх якості та відповідності чинному законодавству.

Зауважимо, що окремим блоком в рекомендаціях буде прописано необхідність дотримання гендерної рівності в роботі органів влади.

Одним з найважливіших етапів реалізації проекту є комунікація з політичними партіями та окремими кандидатами в депутати, які братимуть участь у місцевих виборах 2015 року. На цьому етапі коаліціанти запропонують партіям та окремим кандидатам в депутати, які балотуватимуться у місцеві ради, підписати Меморандум. Партії та кандидати, які підпишуть меморандум, публічно зобов’язуються прийняти новий регламент в якому будуть прописані пропозиції щодо прозорості та відкритості місцевих рад.

Нагадаємо, що проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування» реалізовується у Тернопільській області громадською організацією «Молодіжне об’єднання «Файне місто». Метою проекту є зменшення корупційних проявів, шляхом приведення роботи місцевої влади у відповідність до норм чинного законодавства про місцеве самоврядування. Окрім Тернопільської, проект реалізовується у Вінницькій, Черкаській Запорізькій, Одеській, Івано-Франківській та Чернігівській областях.

Кампанія реалізовується в рамках проекту «Об’єднюймося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) та виконується міжнародною організаією Pact, Inc. в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар