четвер, 30 червня 2011 р.

Звернення до Прем`єр-міністра України від видавців регіональних газет та журналів України


Шановний Миколо Яновичу,

вимушені звернутись до Вас особисто у зв’язку із надзвичайною ситуацією, що склалась на газетному ринку через невиконання Постанови Кабінету Міністрів N 275 від 17 березня 2011 року.

Понад 800 редакцій регіональних газет та журналів України солідарно оголосили передстрайкову готовність та заявили про намір у найближчі дні розпочати акції протесту, спрямовані на захист їх законних прав та інтересів.

Така поведінка видавців пояснюється дуже просто: зусилля уряду, спрямовані на те, аби в процесі адміністративної реформи впорядкувати взаємини редакцій і державних підприємств-монополістів у сфері зв’язку (Укрпошта, ДП «Преса»), запровадити ринкові стосунки у цій сфері відверто блокуються окремими чиновниками Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства інфраструктури України та керівництвом зазначених вище підприємств-монополістів.

Обурення редакцій цілковито обґрунтоване. Адже склалась доволі абсурдна і неприйнятна ситуація у процесі регулювання масштабного ринку передплати друкованих видань: чиновники Міністерства економічного розвитку, без будь-яких пояснень, відмовляються погоджувати редакціям довідки спеціальної форми всупереч урядовій постанові N 275 від 17 березня 2011 року (яка, до речі, передбачає виконання таких погоджень у 10-денний термін). Ця постанова запроваджує нову процедуру погоджень редакціями собівартості їхніх видань для подальшого розрахунку вартості послуги підприємства-мононоліста. Бездіяльність чиновників фактично зупиняє дію ст. 9 Закону України „Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”. За два дні до завершенняприйому документів щодо передплатної кампанії 2012 погодження такої довідки вперше за усю історію не отримала жодна редакція України!

Недалекоглядна поведінка окремих чиновників перекреслює увесь позитив, що міг би бути досягнутий унаслідок повноцінного виконання відповідної Постанови Кабінету Міністрів України, неминуче призведе до закриття у 2012 році сотень газет та журналів, падіння обсягів виробництва у поліграфічній сфері, звільнення тисяч працівників друкарень та поліграфічних комплексів, нових небезпідставних звинувачень влади у спробі підірвати фінансову основу незалежних видавців з недержавного сектору та скоротити існуючий обсяг свободи слова,

розкручування маховика інфляції через запровадження держпідприємствами-монополістами тарифів, що у більш як 10 разів перевищують ринкові.

Ми пропонуємо вжити негайних заходів, що вирішують проблему в інтересах усіх сторін:

1. Призупинити дію постанови N 275, залишивши чинними лише Тарифи, зобов’язати Держцініспекцію (якщо вона остаточно не ліквідована) виконати погодження довідок у режимі, який існував до ухвалення постанови; надати редакціям 30 додаткових днів для погодження довідок

2. АБО Зобов’язати Міністерство у 10-дений термін розробити чіткий і зрозумілий механізм погодження довідок; після затвердження такого механізму надати редакціям 30 днів для погодження довідок

3. АБО Затвердити єдину індикативну планову собівартість виготовлення базових 8 газетних сторінок формату А3. Це вперше вирішить проблему з урахуванням інтересів усіх сторін, ліквідує складну бюрократичну процедуру погоджень, створить простий і зрозумілий механізм формування вартості послуг держпідприємств-монополістів та необхідних їм бюджетних відшкодувань. Необхідні розрахунки може виконати Мінекономіки, на підставі розрахунків, наданих професійними спілками та асоціаціями. За попередніми розрахунками, це дозволить, окрім іншого, збільшити також надходження до бюджету, розширивши масив для оподаткування, оскільки припинить змагання редакцій у спробах занизити планову собівартість для отримання нижчої передплатної ціни.

4. Притягти до відповідальності чиновників, що, погодивши попередньо проект постанови уряду, не змогли у подальшому забезпечити її ефективне впровадження, створивши конфліктну ситуацію

З повагою,
від імені видавців Асоціації незалежних регіональних видавців України

Немає коментарів:

Дописати коментар