пʼятницю, 17 червня 2011 р.

Громадськість вимагає від президента направити Закон «Про захист суспільної моралі» до Конституційного суду України


Напередодні презентації Концепції захисту суспільної моралі в Україні Василя Костицького, громадські активісти звернулися до Президента з вимогою направити закон «Про захист суспільної моралі» до Конституційного суду України. На їхню думку, цей закон суперечить нормам міжнародного законодавства та основному закону країни.
Відстоюючи свободу вираження думок, громадські активісти принесли до стін Секретаріату Президента твори всесвітньо відомих майстрів пера і пензля: П'єра-Огюста Ренуара, Анрі Матісса, Кузьми Петрова-Водкіна, Амедео Модильяні, Жана Дезіре Густава Курбе, Жана Поля Сартра, Альберта Камю, Габріеля Гарсіа Маркеса, Чака Паланіка, Фредеріка Бегбедера та багатьох інших авторів.

Оригінали картин і статуй, принесених Президенту, експонуються в найвідоміших музеях світу, серед книг є твори лауреатів Нобелівської премії та Букера, проте за визначенням закону «Про захист суспільної моралі», що діє в Україні з 2003 року, твори багатьох художників і письменників можуть бути визнані «порнографією» або «пропагандою жорстокості та насильства».
Даною акцією учасники, що з'їхалися до Києва з різних регіонів України, спробували донести до суспільства всю абсурдність існування вкрай неякісного й неправового закону, керуючись нормами якого влада може заборонити фактично все що завгодно. На думку українських і європейських експертів, існування закону «Про захист суспільної моралі» в чинній редакції закладає фундамент для системних порушень свободи слова.
Разом з вимогою оскаржити конституційність норм закону «Про захист суспільної моралі» Віктору Януковичу піднесли гігантську коробку сірників, таким чином запропонувавши Президентові зробити вибір: знищити частину світової культурної спадщини, як це робили у фашистській Німеччині і сучасній Росії, або прислухатися до вимог правозахисників та культурних лідерів і оскаржити конституційність закону «Про захист суспільної моралі» в суді.
Акція «День добровільної здачі порнографічної продукції» - не перша громадська ініціатива проти закону «Про захист суспільної моралі». Цілий ряд українських письменників, художників і музикантів відкрито виступав проти норм даного закону та існування Національної експертної комісії.
У березні 2011 активістами Кампанії проти встановлення цензури ЗМІ і творів мистецтва був ініційований збір підписів на підтримку законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)», що передбачав скасування Закону України «Про захист суспільної моралі». Однак у травні 2011 року, під тиском Ради церков, Верховна рада відхилила даний законопроект, на підтримку якого було зібрано більше 500 підписів українських громадських активістів та діячів культури. У загальній складності влада проігнорувала 6 колективних звернень, ініційованих протягом 2008 - 2011 років, які зібрали в сукупності не менше 5 тисяч підписів.
Не дивлячись на це, пан Костицький наполегливо стверджує, що боротьбою з Національною комісією та законом «Про захист суспільної моралі» займаються виключно ті, хто найнятий корпораціями з продажу тютюнових та лікеро-горілчаних виробів, а також кримінальні структури, які розповсюджують порнопродукцію.
Вже через тиждень активісти Кампанії мають намір провести акцію під стінами Верховної Ради та вручити звернення з такими ж вимогами керівникам парламентських фракцій. Якщо представники української влади і цього разу віддадуть перевагу не почути голос громадськості, правозахисники апелюватимуть до європейських структур.
Нагадаємо, що звернення з вимогою скасування Закону «Про захист суспільної моралі» підписали відомі українські письменники та правозахисники: Сергій Жадан, Євген Захаров, Аркадій Бущенко, Володимир Яворський, Дмитро Лазуткін, Володимир Чемерис, Дмитро Гройсман, Анатолій Ульянов, Костянтин Рєуцький, Сергій Буров, Олег Коцарев, Сашко Ушкалов, Олесь Барліг, Павло Коробчук, Олена Заславська та багато інших.
Акція «День добровільної здачі порнографічної продукції» була проведена в рамках Громадської кампанії проти встановлення цензури, яка адмініструється Правозахисним центром «Поступ» в партнерстві з Гельсінським фондом з прав людини (Варшава) за підтримки Інституту Відкритого Суспільства (OSI). Ініціативу також підтримав Інститут «Нова демократія» та інші громадські організації.

Немає коментарів:

Дописати коментар