четвер, 9 червня 2011 р.

Влада тест на прозорість не здала

9 червня відбулася прес-конференція, присвячена аналізу результатів першого місяця роботи Закону «Про доступ до публічної інформації». Спікерами пресс-конференції виступили Володимир Ханас, видатний громадський діяч Тернополя, що представляв методологічну группу, що займалась розробкою інструкцій по роботі в рамках нового закону для чиновників, Анастасія Шимчук, голова Тернопільського обласного осередку ВМГО «Демократичний Альянс», а також Катерина Калуш, представник від міської ради.

Незалежні громадські експерти продемонстрували присутнім реальні підсумки першого місяця роботи влади. Адже демократичність та прогресивність положень введеного в дію 9 травня 2011 року Закону, викликала бажання різних громадських організацій та об’єднань перевірити, як насправді на практиці вищезгаданий Закон функціонує.
Анастасія Шимчук (ВМГО "Демократичний Альянс") розповіла про громадську кампанію, організовану громадською організацією «Демократичний Альянс» спільно із партнерством «Новий громадянин». Кампанія передбачала подання запитів та проведення публічних акцій, покликаних повідомити українським громадянам про переваги та вигоди нової редакції Закону, у більш ніж 450 містах України. Аналіз відповідей показав наступну ситуацію: більшість відповідей надається із порушенням термінів (запізно), часто відповіді на запити є неповними і розмитими і не надають по суті бажану інформацію, крім того, часті випадки кумедних відповідей (наприклад, у місті Збараж станом на червень 2011 року все ще не прийнятий бюджет). Загалом за результатами моніторингу готовність чиновників до провадження в дію Закону була оцінена громадськими активістами та експертами на 2,5 бали за 5-бальною системою.
Калуш Катерина (представник від Тернопільської міської ради) розповіла про складнощі, які трапляються у функціонуванні чиновників, а також розповіла про наміри створення спеціалізованого підрозділу на сайті міської ради, на якому можна буде отримати роз’яснення з приводу Закону, а також відповіді на подані запити громадяни. Також на вищезгаданому сайті буде розміщено інформацію щодо місцевих депутатів та їх участі у робочих групах з метою полегшення цільового спрямування звернень.
Володимир Ханас (представник методологічної групи) надав консультацію з приводу деяких практичних аспектів, які варто знати громадянам, що подають запити до органів виконавчої влади. Особливу увагу громадський діяч звернув на те, що кожен громадянин має право на інформаційне звернення, але з приводу тої інформації, якою володіє і яка є в компетенції даного державного органу місцевого врядування. Зокрема. Він наголосив, що варто чітко регламентувати, яку інформацію і у кого запитувати, аби не подавати запит людині, яка некомпетентна у цій сфері. Загалом пан Володимир надав безліч корисної інформації практичного характеру та закликав присутніх до системної комплексної співпраці, адже лише гарно організована співпраця журналістів, громадськості, громадських організацій та влади дасть змогу побудувати справжню демократію у нашій країні.
По завершенню виступів відбулось коротке обговорення в форматі «запитання-відповідь». Загальний підсумок прес-конференції – налаштування на подальшу співпрацю.
Захід відбувся з ініціативи громадської кампанії із впровадження і популяризації Закону «Про доступ до публічної інформації» в рамках Партнерства Новий Громадянин (www.newcitizen.org.ua).

Немає коментарів:

Дописати коментар