середу, 25 січня 2017 р.

Ліля Мусіхіна:Про безпечний атом та ядерні боєголовки в руках терориста

Росія.
Що першим спадає на думку? Може, безкраї поля і ліси? Ошатні села з доглянутими квітниками і веселими, усміхненими віконечками? Чи красиві тінисті алеї з вишуканими ліхтарями? Може, архітектурні пам’ятки чи роботи великих майстрів живопису? Чи якісь літературні надбання?
Не впевнена.

Три роки поспіль у всіх українців слово «Росія» асоціюється лише з одним –терором, смертями, «чорними тюльпанами» що везуть додому тіла наших героїв, обстрілами, підступністю, дволикістю. Довгими шеренгами білих фур, цинічно названими гумконвоями, які насправді везуть лише те, що несе погибель.
А ще був Крим, який ми їм не пробачимо і не подаруємо. Крим, куди вони зайшли підступно – без шевронів, без оголошення війни. Так, як приходять лише злодії та останні покидьки. І так само потайки, не враховуючи інтересів кримчан, завезли туди ядерну зброю.
Так бачимо Росію ми.
А що таке Росія для світу?
Горілка. Звісно, мабуть на першому місці. Горілка та ті, хто її вживає. Путін, що бачить себе імператором «всія…». Кремль. Мертвий лідер тоталітарної держави, який і далі, після того, як сама держава почила у Бозі, залишається об’єктом поклоніння. Росія – це грузинські вдови і сироти. Росія – це Чечня і принизливі пісні-плачі чеченського барда Муцураєва. Росія – це окупація Придністров’я. Росія – це «ДНР/ЛНР» і ті, що «іхтамнєт». Тільки потім цинкові труни із написом «Груз 200» чомусь їдуть через наш східний кордон до вас. А ще Росія – це Аллепо. Місто із мільйонним населенням, стерте з лиця землі. І діти. Мертві діти. Сотні дитячих тіл, присипаних попелом, які ви назвали постановочними та несправжніми.
Волею долі у вас в руках опинилась ядерна зброя. О, як вам подобається говорити про неї, хвалитися, лякати усіх і ледь не цілувати кожну ракету в саму боєголовку.
Третій Рим, кажете?
Та кому потрібен такий Рим?!.
Ви, росіяни, любите говорити про скрепи, про традиції, про те, що весь світ тоне у розпусті, «пластмасовості», несправжньості.
Ви не бачите, що топите його у крові? Ви самі, власними руками???
Більше того, ви з вашим вождем, навіть не помічаючи того, перетворились на наймасовіше в історії терористичне угрупування. Кожна бабця із пакетом молока десь у Челябінську, школярка в Мурманську, студент у Пітері… Ви мовчите, ви не протестуєте, і тому, саме тому кожен із вас тихо погоджується із діями влади. Ви довіку не відмиєте кров із рук.
Довіку. Бруд із душ і кров.
Як підступний спрут, Росія проростає в економіки сусідніх країн своїми щупальцями, влазить в душі і голови людей через мережу свої телеканалів, присипляє пильність, а тоді як павук, вприскує отруту, аби потім просто заковтнути і… переварити.
Що ви зробили із Кримом?
Шість боєголовок. Мовляв, ми перетворили ваш український рай, півострів вічного свята, сонця, моря, джазу і вина на бездушну військову базу.
Шість боєголовок.
А місцеві про це знають? Ви питали у них дозволу на це?
Чи підозрювали вони тоді, на псевдореферендумі, що саме ви зробите з їхнім Кримом? Плакали мабуть лише татари, бо так само, як і наші лемки, вони твердо знають, що таке Росія. Що таке депортації, репресії, розстріли…
Для них все почалось спочатку…
Тепер ви завезли до Сирії «Іскандери». Мовляв, що ти можеш, світе?..
Ми, росіяни, «освоводітєлі-побєдітєлі». Що хочемо, те і зробимо. Діти, кажете, загинули у вас в Алеппо? Нічого, баби єщьо нарожают. Ваші, мертві,уже не зможуть? Нічого, наші рускі баби поможуть!!!»
Світ на краю прірви.
Світ на межі третьої світової.
Світ на межі ядерної війни…
Це ви, росіяни сюди його загнали і тепер погрожуєте штовхнути вниз. Жартома. Так, як із Кримом, мовляв, «а може це й не ми зовсім? А може нас тут і нема зовсім???»
Тільки ви забули слова Сахарова: «Ядерну війну неможливо виграти». Так, ви звільните землі від «мєстного населения». Тільки заселяти їх вже буде нікому. Не буде ким просто. І «баби» ваші, якщо й «нарожают», то це вже будуть не росіяни. І, можливо, навіть не люди…
І от мені цікаво, як же це країна, що топить світ у крові, країна, що загнала нас усіх на межу ядерної війни, яка розміщує ядерні боєголовки на окупованих територіях, може ще й рота розкривати про те, що вона дбає про ядерну та радіаційну безпеку?
Про чию саме безпеку ви дбаєте?..
При цьому ви плануєте уже вдруге провести у Криму псевдоміжнародну конференцію з ядерної безпеки? «Безопасность, эффективность, ресурс по атомной энергетике», так вона називається? Говоритимете, мабуть, про ефективне використання мирного атома. Про безпеку населення…
От тільки чи маєте право говорити про мирний атом ви, ті, хто постійно брязкає ядерною зброєю? Тим більше, про який міжнародний статус конференції може йти мова, коли вона проводиться на анексованій території? На чужій території? У нашому, українському Криму???
Але не забудьте сказати кримчанам, що ваше піклування про їхню радіаційну та ядерну безпеку полягає у розміщенні у них вдома шести боєголовок.
І сирійцям теж скажіть. Тим із них, які ще залишились живими.
Скажіть це.
Голосно.
І не ховайте очей.
На фото - мис святого Іллі. Крим. Наші дні.

Немає коментарів:

Дописати коментар