понеділок, 31 серпня 2020 р.

З минувшини нашого краю

Відомий французький дослідник, географ, мандрівник, Бальтазар Гакет (Belsazar Balthazar/ de la Motte Hacquet 1739-1815) серед іншого досліджував Карпатський край та Галичину, відвідав та описав чимало галицьких міст і сіл, зокрема Тернопіль, Зборів, Чортків, Заліщики, Гусятин тощо про що можна довідатись з його чотиритомника "Neueste physikalisch-politische Reisen in den Jahren 1788 bis 1795 durch die Dacischen und Sarmatischen oder Nordlichen Karpaten. Nurnberg 1790, 1791, 1794, 1796" (Новіші фізично-політичні подорожі Гакета в 1788—1795 рр. через Дакійські, Сарматські або Північні Карпати).
Присвятив цьому виданню певний час і відшукав кілька місць, в котрих згадуються деякі міста та географічні об'єкти нашого краю. Їх там ще чимало.
Автор доволі детально змальовує Львів, зазначаючи, що у ньому понад 40 тисяч мешканців, зокрема 15 тисяч євреїв, 10 тисяч русинів, 10 - тисяч поляків, русини і поляки полюбляють оковиту, у місті 72 церкви і 3 єпископи. Гакет зазначає, що поблизу Чорткова вирощують тютюн, на Дністрі добувають мергель. В одному з томів міститься цікаве речення українською мовою, записане латинкою (автор володів українською): "Коби не крали і коби нам также платили, тобисьмо і для них принесли".
Сердечно дякую пану професору Крістоферу Цеклеру (Берлін) за адаптацію тексту на сучасну німецьку мову:
ЗБОРІВ І СЕРЕТ
Оскільки ми не були готові продовжувати наші розслідування далі на північ..., тож ми виїхали з Волинського Палатинату, прямуючи на південь, до річки Сирет. Перед маленьким містечком Зборів, де було багато пагорбів, земля складалася з білого мергелю вапняку, наповненого безліччю біло-жовтих вкраплень, як це є у всій Галіції. Зі слів Кірвана, цей чудовий тип каменю має питому вагу 456 і складається з 90 частин вапна і 10 частин згущеної залізом глини, з якої залізо складає лише одне ціле. Кажуть, що це місце було дуже відомим у давнину, але надто часто воно було настільки спустошене нападами татар, турків, гайдамаків та козаків, що цілковито перетворилося на занедбане село.
ТЕРНОПІЛЬ
(Повітове) місто Тернопіль, в якому також є добре збудований замок. У цьому місті також є великий ставок, як майже в усіх містах Галіції і Польського королівства, де немає річки. У цьому ставку ви знайдете, окрім багатьох риб сімейства коропових, (лат. Cyprinus) ще й дуже гарних сомів (лат. Silurus L.), які мають дуже смачне м’ясо. Тут ви також можете знайти найліпших освічених євреїв в усій країні.
МЕЛЬНИЦЯ, ТРЕМБОВЛЯ, МИКУЛИНЦІ
На південь над містами Мельниця і Трембовля, де є, як і в Микулинцях, певні запаси сірчаної води, родючий ґрунт чергується з легким, білим типом глини...

Немає коментарів:

Дописати коментар